Stadjer (65) die aanrijding veroorzaakte door 'forse verkeersfout' mag rijbewijs toch houden

Een verkeerslicht dat op groen staat
Een verkeerslicht dat op groen staat © ANP
Een 65-jarige Stadjer die vorig jaar een 19-jarige scooterrijdster in Assen aanreed, is door de rechtbank veroordeeld tot een boete van 750 euro. Het slachtoffer op de scooter liep door het ongeluk zwaar letsel op.
Het Openbaar Ministerie (OM) had een taakstraf van 90 uur en een voorwaardelijke rijontzegging van een half jaar tegen de man geëist, maar daar ging de rechtbank niet in mee.

Over het hoofd gezien

De automobilist uit Stad was op 14 juni vorig jaar op weg naar zijn werk in Assen. Hij stond 's ochtends op de kruising van de Groningerstraat met de Europaweg-Noord in Assen voor de verkeerslichten te wachten, toen het misging.
Toen het verkeerslicht voor afslaand verkeer op groen sprong, dacht hij dat dat ook voor hem gold, maar dat was niet het geval. Hij gaf desondanks gas en zag daarbij de scooterrijdster over het hoofd.

Wekenlang niet lopen

De jonge vrouw op de scooter had wél groen licht gekregen en stak de kruising over, waar de man uit Groningen met haar in botsing kwam. Het slachtoffer hield aan het ongeval een hersenschudding, verwondingen aan haar gezicht en enkelletsel over. Daardoor kon ze wekenlang niet lopen of werken.
De rechtbank vindt bewezen dat de Stadjer zich schuldig heeft gemaakt aan een 'forse verkeersfout', met grote gevolgen voor de scooterrijdster. Inmiddels is onderzocht dat alcoholgebruik of een mogelijke onwelwording niet van toepassing was op de bestuurder.

Meegewogen in oordeel

Hoewel de rechtbank vindt dat een rijontzegging voor een soortgelijk feit op zijn plaats zou zijn, besloot de rechter daarvan af te wijken. Niet alleen heeft de man zijn rijbewijs nodig voor zijn werk als leraar en is hij mantelzorger voor een familielid; ook is hij nooit eerder veroordeeld geweest. Dat werd meegewogen in het oordeel.