Grote brand legt bedrijfshal in Kolham volledig in de as (update)

De brand legde de complete hal in de as
De brand legde de complete hal in de as © Venema Media
Een bedrijfshal aan de Knijpslaan in Kolham, met daarin een drukkerij en een meubelmakerij, is in de nacht van dinsdag op woensdag door een grote brand volledig in de as gelegd. Rond 4:15 uur was de brand onder controle. 'Maar het pand is volledig verwoest', aldus de brandweer.
De melding van de brand, pal naast de oprit van de A7, kwam rond 1.45 uur binnen bij de brandweer, die het incident meteen opschaalde naar 'grote brand' en meerdere blusvoertuigen naar Kolham liet rijden om het vuur te bestrijden. De brandweer laat weten dat er geen gewonden zijn gevallen bij de brand.
'Toen we de melding binnenkregen van een uitslaande brand, hebben we meteen opgeschaald naar grote brand', zegt woordvoerder Johan Bosklopper. 'Bij aankomst bleek dat er ook twee nabijgelegen woningen werden bedreigd. We hebben meteen alle energie aangewend om die te behouden.'

Omwonenden geëvacueerd

Dat is gelukt. 'Al hebben ze wel wat rook- en waterschade opgelopen. Maar de bewoners, die in de buurt zijn opgevangen, kunnen gauw weer terug', aldus Bosklopper.
De bedrijfshal waarin de brand woedde kan als verloren worden beschouwd
De bedrijfshal waarin de brand woedde kan als verloren worden beschouwd © Petersbureau Meter

NL-Alert

De brandweer adviseerde omwonenden om ramen en deuren voorlopig gesloten te houden. Daarvoor werd een NL-Alert afgegeven. Dat Alert is inmiddels weer ingetrokken.

Afrit 41 afgesloten

De brandweer zette het groot watertransport in om alle blusvoertuigen van voldoende water te voorzien. Omdat het water uit het Winschoterdiep moest worden gehaald, is in overleg met Rijkswaterstaat besloten om afrit 41 van de A7 (Hoogezand) vanuit Groningen af te sluiten. Die afrit is om 7.00 uur woensdagochtend weer opengegaan.
Drukkerij in Kolham volledig door brand verwoest
Rond 4.15 uur was de brand onder controle. Wel hielp een mobiele kraan nog tot woensdagochtend vroeg om veilig na te blussen. Over het ontstaan van de brand tast de brandweer nog in het duister. 'Daar is nu nog niks van te zeggen.'

Niets van over

Op woensdagochtend is goed te zien dat er van het pand, waarin dus behalve een drukkerij ook een meubelmakerij was gehuisvest, niets over is.
Er bleef weinig over van het pand
Er bleef weinig over van het pand © Venema Media
'De naast gelegen panden hebben we nog kunnen redden'