Schietpartij-kroeg Haddingestraat gesloten, samenscholingsverbod in deel Stad (update)

Café d'Olle Grieze aan de hoek Haddingestraat - Nieuwstad
Café d'Olle Grieze aan de hoek Haddingestraat - Nieuwstad © Google Street View
De gemeente Groningen sluit café d'Olle Grieze in de Haddingestraat naar aanleiding van de dodelijke schietpartij van afgelopen weekend. Ook komt er een samenscholingsverbod in het gebied tussen het Zuiderdiep en de Vismarkt.
Politie en BOA's gaan bovendien structureel controleren in die straten. Burgemeester Koen Schuiling heeft dat zonet besloten.

Steeds meer gedeald in het gebied

Bewoners van de Haddingestraat en omgeving ervaren al langer overlast. De gemeente erkent de toegenomen overlast, en geeft aan dat er steeds meer drugsdeals zijn in de omgeving. Op het kruispunt van de Haddingestraat en de Nieuwstad wordt er steeds meer gedeald, zegt de gemeente.
Met behulp van live camerabeelden zijn vorige week woensdag nog drie aanhoudingen verricht op straat, en donderdag twee in 'één van de lokale horecaondernemingen'.
De burgemeester geeft aan dat hij met de maatregelen wil laten zien die zorgen ‘buitengewoon serieus te nemen’. Hij wil met de politie, bewoners en ondernemers in gesprek om te praten over aanvullende maatregelen.
Het is voor de politie lastig om straatdealers op heterdaad te betrappen
Koen Schuiling, burgemeester Groningen

Dealers aanpakken tot nu toe erg lastig

Het samenscholingsverbod is een manier van de gemeente en politie om overlastgevers aan te kunnen pakken. Dat is tot nu toe erg lastig, aldus Schuiling.
'We zien dat dealers, die meestal op een strategische plek staan zoals een hoek van een straat, verdwijnen wanneer de politie langskomt. Zij waarschuwen elkaar als de politie in de buurt is. Het is voor de politie lastig om straatdealers op heterdaad te betrappen en in het bezit van drugs aan te houden. Er is sprake van een wisselende groep dealers. Dat maakt het lastig om in te grijpen. Een vermindering van het aantal drugsdealers wordt hiermee niet direct bereikt: zeker bij drugsdealers is opvolging binnen no time geregeld.'

Café speelt een rol in drugsdeals

Een woordvoerder van de burgemeester laat weten dat de kroeg op de hoek van de Haddingestraat en Nieuwstad, café d’Olle Grieze, sluit omdat voor de gemeente vast staat dat die vaker een rol speelt bij drugsdeals. De kroeg gaat voor minstens drie maanden dicht.
‘Bovendien is de ruzie, die eindigde in een schietpartij, daar ontstaan, zo blijkt uit het politieonderzoek’, zegt de woordvoerder.
Politie heeft de Haddingestraat afgezet na de schietpartij op zaterdag
Politie heeft de Haddingestraat afgezet na de schietpartij op zaterdag © ProNews

Dodelijke afloop

Die schietpartij had desastreuze gevolgen. Wat begon als een vrijgezellenfeest van een groep mannen uit Leeuwarden, eindigde met de dood van een 50-jarige man uit die plaats. Twee anderen raakten gewond.
De 24-jarige verdachte, die duidelijk op videobeelden was te zien, is volgens personen in de buurt een vaak geziene drugsdealer in het gebied. Hij werd kort na de schietpartij aangehouden.
Update 10.55: Dit artikel is bijgewerkt met de uitleg van Schuiling over hoe lastig het is om drugsdealers in de omgeving aan te houden.