Vlissingen zegt nee tegen cruiseschip voor noodopvang asielzoekers

De Silja Europa waarin volgens Omroep Zeeland de asielzoekers opgevangen zouden worden
De Silja Europa waarin volgens Omroep Zeeland de asielzoekers opgevangen zouden worden © Wikimedia Commons
Burgemeester en Wethouders van Vlissingen weigeren mee te werken aan de komst van een cruiseschip voor de noodopvang van duizend asielzoekers. Dat lijkt opnieuw een tegenvaller voor het overbelaste aanmeldcentrum in Ter Apel.
Uit een bericht van de Zeeuwse gemeente blijkt dat het college aanvankelijk vóór het plan was: 'Het college heeft geworsteld met de afweging die gemaakt is, omdat de situatie die in Ter Apel is ontstaan zeer schrijnend is en Vlissingen een van de weinige zeehavens in Nederland is met ruimte voor een cruiseschip.'

Onvoldoende steun

Maar uit hetzelfde bericht blijkt ook dat de gemeenteraad er een stokje voor steekt: 'Het college heeft de aangereikte argumenten van de raadsleden de afgelopen dagen zorgvuldig afgewogen en voelt zich onvoldoende gesteund om zo’n groot besluit te nemen.'
Het college heeft naar eigen zeggen een aantal 'strenge voorwaarden' gesteld aan de komst van het cruiseschip. Het ministerie van Justitie en Veiligheid was bereid daarmee akkoord te gaan, maar kennelijk heeft dat de gemeenteraad niet kunnen overtuigen.
Staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken, VVD) laat via een woordvoerder weten het besluit van Vlissingen 'zeer te betreuren'. Hij benadrukt het belang van de komst van tijdelijke grootschalige opvanglocaties om daarmee 'voor rust in de asielketen, met name Ter Apel, te zorgen.' Een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers sluit zich hierbij aan.

Vier grootschalige opvanglocaties

De beoogde noodopvang op een cruiseschip is onderdeel van een plan voor vier grootschalige opvanglocaties, waar per stuk minstens duizend asielzoekers voor langere tijd kunnen verblijven. Van der Burg is daarover met meerdere gemeenten in gesprek. Vlissingen valt dus nu af.
Voorlopig tenminste, want afgelopen vrijdag maakte het kabinet bekend dat het gemeenten wil kunnen dwingen mee te werken aan de opvang van asielzoekers. Maar daarvoor is wel een wetswijziging nodig. En het is niet zeker of daarvoor voldoende steun is in het parlement.

Meer aanmeldcentra

Van der Burg werkt ook aan de komst van meerdere aanmeldcentra, waar vluchtelingen in ons land asiel kunnen aanvragen. Ook daarmee zou de druk op Ter Apel kunnen afnemen, is de verwachting. Eén van die nieuwe aanmeldcentra zou bij het dorp Bant in de Noordoostpolder moeten komen. Maar ook in dit geval heeft het gemeentebestuur aangegeven bezwaren te hebben.