Google vestigt zich op industrieterrein Westpoort: nieuw datacenter bij Hoogkerk

Google in de Eemshaven
Google in de Eemshaven © RTV Noord
Google koopt twintig hectare grond van de gemeente Groningen om een datacenter op te bouwen. Het datacenter, dat zelf maximaal acht hectare groot wordt, komt bij industrieterrein Westpoort. Dat ligt ten westen van Hoogkerk.
De komst van het datacenter hangt al enige tijd in de lucht. De gemeente gaf afgelopen jaar al te kennen dat het gebied waar het datacenter komt 'zich leent voor grootschalige bedrijvigheid'. Tot op heden bleef echter onduidelijk welk bedrijf zich er zou vestigen: nu blijkt dat dat Google is.

'Nodig'

Het gaat volgens het bedrijf om een 'kleinschalige satellietfaciliteit'. Volgens Google is het datacentrum nodig omdat 'steeds meer mensen gebruikmaken van digitale middelen en organisaties massaal overstappen naar het werken vanuit de cloud'. Het is niet bekend hoeveel geld Google in het project steekt.

Omstreden

De komst van datacenters is omstreden, omdat het grote gebouwen zijn die aan de ene kant veel stroom gebruiken, en aan de andere kant door veel mensen niet mooi gevonden worden.
Het kabinet heeft afgelopen maand bovendien besloten dat de komst van zeer grote hyperscale-datacenters niet meer mogelijk is. Minister De Jonge koos daarvoor vanwege het gebrek aan ruimte en energie. Het datacentrum van Google valt daar niet onder: het kabinetsverbod geldt vanaf datacenters van 10 hectare groot.
Een kaartje van industrieterrein Westpoort. Het datacenter moet in de bovenste driehoek komen.
Een kaartje van industrieterrein Westpoort. Het datacenter moet in de bovenste driehoek komen. © Beeldbewerking RTV Noord

Zonnepanelen

Wethouder Carine Bloemhoff (PvdA) gaat de koopovereenkomst binnenkort ondertekenen. 'We stellen strenge landschappelijke en stedenbouwkundige eisen', zegt ze. 'Zo moet er om het datacenter groen en water worden aangelegd. Ook wordt het dak van het datacenter met minstens 70 procent zonnepanelen bedekt.'
De restwarmte van het datacenter moet bovendien ten goede komen aan het Groningse Warmtenet, zegt Bloemhoff. 'Bovendien doet Google een substantiële financiële bijdrage aan de aanleg van de wegen op industrieterrein Westpoort. Het is voor het eerst dat we dergelijke afspraken vastleggen in een contract', stelt ze.

Bouw begint najaar 2023

Google dient nadat de koopovereenkomst met de gemeente is getekend, een aanvraag voor een omgevingsvergunning in. Dat lijkt een formaliteit, want het plan om in het najaar van 2023 te beginnen met bouwen ligt er al.
De komst van dit datacenter is afgelopen jaar al afgesproken
Wethouder Carine Bloemhoff (PvdA)

Politiek gevoelig

De komst van datacenters in de gemeente Groningen ligt politiek gevoelig. Coalitiegenoot Partij voor de Dieren staat niet te springen om de komst van de gebouwen. In het coalitieakkoord is bovendien afgesproken dat er geen nieuwe datacenters meer bij komen.
'Maar de komst van dit datacenter is afgelopen jaar al afgesproken', zegt wethouder Bloemhoff. 'Daarom laten we dit datacenter er nog wel komen. Toekomstige aanvragen voor datacenters houden we zoveel mogelijk tegen.'
De plek waar het datacenter van Google komt
De plek waar het datacenter van Google komt © Steven Radersma/RTV Noord

Andere datacenters

Buiten de plannen in de stad Groningen wordt er ook gewerkt aan vestiging van nieuwe datahotels in de Eemshaven en mogelijk ook Winschoten, waar Google belangstelling heeft en grond heeft gekocht. In de Eemshaven heeft het Amerikaanse QTS uitbreidingsplannen en in de Oostpolder in de Eemshaven wordt industriegrond ontwikkeld met het oog op vestiging van grotere datacenters.
De komst van een groot datacenter naar Appingedam werd eind juni afgeblazen. Ontwikkelaar DPM Realiseert wil wel kijken of er een datacenter van maximaal tien hectare kan komen op Fivelpoort, maar buurtbewoners zien dat niet zitten. Na de zomer wil de ontwikkelaar het plan voorleggen.
Google vestigt zich op industrieterrein Westpoort