Verdachten zwembadmoord Marum langer vast

'We zitten vast op basis van leugens van iemand die nu vrij rondloopt', zei de 43-jarige Monique H. woensdag tijdens een inleidende zitting over de moord op Jan Elzinga (40) voor het zwembad in Marum in juli 2012. Monique, haar broer Marcel en hun moeder zitten sinds vorig jaar juli vast op verdenking van het uitlokken van deze moord.
De rechtbank besliste vandaag dat de drie vast blijven zitten tot de inhoudelijke zitting in oktober. De rechtbank vindt de zaak te ernstig om de drie voortijdig naar huis te sturen.
De drie werden vorig jaar in juli opgepakt op basis van nieuw bewijs. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt hen ervan dat zij de moord mogelijk hebben gemaakt (uitgelokt). Hiervoor werd volgens het OM een wapen ingekocht via Johan L. uit Kampen, die toen ook werd opgepakt. De man zit inmiddels niet meer in voorarrest.

Ex en familie de opdrachtgevers

Het wapen zou zijn gebruikt door Pascal E. uit Zwolle, die kort na de moord werd opgepakt. Hij bekende dat hij had geschoten. Dit deed hij in opdracht van Willem P. uit Kampen. Beiden kregen celstraffen van 15 en 20 jaar opgelegd. Willem P. hield destijds zijn mond stijf dicht. Pascal E. verklaarde al snel dat Monique H., als toenmalige vriendin van Elzinga, haar broer en moeder achter de moord zouden zitten. Zij zouden de uiteindelijke opdrachtgevers zijn en hiervoor 30.000 euro hebben neergeteld.
Hierop pakte de politie broer en zus H. op als verdachten, maar beiden kwamen vanwege gebrek aan bewijs weer op vrije voeten en waren verdachte af. Dit veranderde vorig jaar in juli. Er zou nieuw bewijs binnen zijn gekomen. Sindsdien zit het drietal vast op verdenking van het uitlokken van de moord.

Deal

De aanhouding van vorig jaar had te maken met een deal die het OM had gemaakt met een van de veroordeelden: Willem P. uit Kampen. De man zweeg jarenlang, maar wilde in 2017 wel praten over de rol die de familie volgens hem had in de moord op Jan Elzinga. In ruil voor strafkorting overhandigde hij bewijsmateriaal.
Op dit moment wordt nog niet beslist over de bewijzen, maar enkel over de ernst van de verdenkingen
De rechter
Hij overlegde onder meer sms-verkeer dat hij vanuit de gevangenis had met Marcel H. De rechtbank liet zich woensdag opnieuw uit over de betrouwbaarheid van deze berichten. De volgorde waarin deze berichten waren verstuurd komt merkwaardig over. Alsof sommige antwoorden eerder leken te zijn verstuurd dan de vraag zelf. Volgens het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) kan hiervoor uit het politie- en brononderzoek geen technische oorzaak worden gevonden. Het instituut raadt nader technisch onderzoek af, omdat het de vraag is of dat wat oplevert.

Niet te filmen

De rechter liet zich tegenover de drie verdachten opnieuw ontvallen dat er twijfel is over de aangedragen bewijzen. Maar desondanks besliste de rechtbank dat de drie toch blijven vastzitten. 'Op dit moment wordt nog niet beslist over de bewijzen. Nu gaat het enkel en alleen over de ernst van de verdenkingen waarvoor jullie vastzitten. En die zijn nog te ernstig', zei de rechter. Zichtbaar aangeslagen hoorden de drie deze beslissing aan.
'Het is niet te filmen', zeiden ze alle drie. Ze werden daarin gesteund door de familieleden die hun mening niet onder stoelen of banken staken. De drie blijven vastzitten tot 10 oktober. De rechtbank trekt acht dagen uit voor de behandeling van de zaak.