Negen jaar cel en tbs voor man die kind (2) in koffer stopte en de moeder verkrachtte

De straat in Vinkhuizen werd afgezet voor onderzoek
De straat in Vinkhuizen werd afgezet voor onderzoek © Elwin Baas/RTV Noord
De 42-jarige Sjaak S. uit Groningen is voor het zwaar toetakelen van een wildvreemde vrouw en het opsluiten van haar kind (2) in een koffer door de rechtbank in Groningen veroordeeld tot een celstraf van negen jaar en tbs met dwangverpleging.
De man heeft zich volgens de rechter schuldig gemaakt aan poging tot doodslag, vrijheidsberoving, zware mishandeling en verkrachting. De straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie (OM).

Zwaargewond

De 37-jarige vrouw kende haar belager niet, die in de nacht van 2 op 3 september 2021 haar woning in de stadswijk Vinkhuizen binnendrong. Ze had net haar zoontje op bed gelegd en ontdekte rond 22.00 uur de man in haar keuken. Pas de volgende ochtend sloeg de vrouw alarm bij een buurman.

Spoedoperatie

Ze was zwaargewond en geboeid. Ze was die nacht bewusteloos geraakt en verkracht. Ze herhaalde telkens dat haar zoontje nog in de woning lag. De agenten vonden het kind in eerste instantie niet. Uiteindelijk vonden ze het 2-jarige kind in een koffer in de berging. Het kind droeg alleen een luier en had ernstig hoofdletsel.
Het jongetje moest worden beademd en werd vanwege bloedingen in de hersenen met spoed geopereerd. Volgens artsen was het kind overleden als het niet op tijd was gevonden.

Extreem veel geweld

Agenten troffen S. in de buurt aan, met de sleutels van de woning van de vrouw op zak. De man erkende dat hij in de woning van de vrouw is geweest. Hij kon zich niet herinneren wat zich daar had afgespeeld.
De rechter vindt voldoende bewezen dat S. diegene is geweest die in de woning is geweest en extreem veel geweld heeft gebruikt. Volgens deskundigen verkeerde S. in een psychose en kan de daad hem door schizofrenie in verminderde mate worden aangerekend. Deze conclusie neemt de rechter over.

Willekeurige slachtoffers

De rechter vindt het extra pijnlijk dat S. zijn slachtoffers niet kan vertellen waarom hij dit heeft gedaan en waarom hij hen uitkoos. Deze gewelddadige nacht heeft hun levens drastisch veranderd. De vrouw raakte aan één oog blind en wordt zodoende telkens herinnerd aan deze 'horrornacht'.
Een langdurige celstraf is daarom volgens de rechter wel op zijn plaats. Daarnaast moet de man in een tbs-kliniek gedwongen worden verpleegd, zolang dat nodig is. S. moet hen een schadebedrag van bijna 89.000 euro betalen.