Geen plek voor buitenlandse studenten aan Damsterdiep: asielzoekers blijven langer

De crisisnoodopvang aan het Damsterdiep in Groningen
De crisisnoodopvang aan het Damsterdiep in Groningen © Google Street View
De crisisnoodopvang in de stad Groningen blijft hoogstwaarschijnlijk tot 1 oktober dit jaar in gebruik. Dat betekent dat op deze locatie geen plaats is voor buitenlandse studenten, zoals eerst de bedoeling was.
Het voormalige pand van het Leger Heils aan het Damsterdiep wordt sinds 9 juni gebruikt voor de opvang van asielzoekers, om daarmee de druk op het overvolle aanmeldcentrum in Ter Apel te verlichten. In eerste instantie was er plek voor honderd personen, maar inmiddels zijn dat 140, zegt woordvoerder Hans Coenraads van de Veiligheidsregio Groningen.
De stad knalt uit zijn voegen
Wethouder Rik van Niejenhuis (PvdA)

Probleem asielopvang krijgt voorrang

Het was de bedoeling dat de asielzoekers half juli weer uit het pand zouden gaan, om het vervolgens geschikt te maken voor de huisvesting van ruim honderd buitenlandse studenten, die eind augustus in de stad worden verwacht.
'We hadden gedacht dat we de locatie in hadden kunnen zetten voor studenten', zegt wethouder Rik van Niejenhuis (PvdA). 'We denken dat het niet verstandig is om de vluchtelingengezinnen als het ware op straat te zetten, en in te ruilen voor een andere groep.'

Stad is vol

Ondertussen zoekt de gemeente naar een alternatief voor de weggevallen opvangplekken voor de buitenlandse studenten, maar het is nog maar de vraag of dit vóór het begin van het nieuwe studiejaar gaat lukken. 'We doen ons uiterste best daarvoor. Maar het is niet de verwachting dat we nog een substantieel aantal extra plekken voor buitenlandse studenten kunnen vinden', zegt de wethouder.
De conclusie is dan ook dat de stad Groningen vol begint te raken. 'De stad knalt uit zijn voegen', zegt Van Niejenhuis dan ook. 'Het is nu echt heel lastig om voor alle doelgroepen die er zijn een plek te vinden.'
Kom niet naar Groningen als je geen kamer hebt
Oproep van gemeente Groningen en onderwijsinstellingen

Geen studenten in tenten

Door het wegvallen van de locatie aan het Damsterdiep heeft de gemeente de komende maanden vooralsnog 111 plekken beschikbaar voor internationale studenten die geen kamer kunnen vinden. Dat zijn er minder dan afgelopen jaar, toen veel studenten geen plek konden vinden en sommigen lange tijd op de bank bij andere studenten sliepen of zelfs op een camping.
In 2018 kwamen er ook te veel internationale studenten naar Groningen, wat de gemeente ertoe dwong om hen in tenten te laten slapen. Dat weigert de gemeente echter nog een keer te doen. Van Niejenhuis: 'We doen ook geen slaapzalen meer, want studenten hebben ook een plek nodig waar ze kunnen slapen maar ook kunnen studeren en een gezellige tijd kunnen hebben. Dus dat soort dingen gaan we niet meer doen.'

Oproep

Van Niejenhuis herhaalt daarom de oproep die zijn voorganger Roeland van der Schaaf al deed samen met de onderwijsinstellingen. 'Kom niet naar Groningen als je geen kamer hebt', zeggen de gemeente en de onderwijsinstellingen samen.
Ook crisisnoodopvang Leek verlengd
Net als de gemeente Groningen heeft ook de gemeente Westerkwartier besloten mee te werken aan het verlengen van de crisisnoodopvang in Leek. Daar worden sinds eind mei 150 asielzoekers opgevangen. Eerst zou dit twee weken duren, maar die periode is al eens verlengd. De voorlopige einddatum is nu 23 augustus.
Rond die datum komen de sportverenigingen die normaal gesproken gebruik maken van de hal, terug van zomerreces. De gemeente wil eerst zeker weten dat die clubs tijdelijk elders terecht kunnen. Als dat het geval is, blijft de sporthal tot 1 oktober beschikbaar voor de opvang van asielzoekers.

Noodnachtopvang
Binnen de Veiligheidsregio Groningen zijn ook twee noodopvanglocaties in Stadskanaal en Zuidbroek. Maar die zijn alleen inzetbaar als nachtopvang voor asielzoekers die in Ter Apel of elders geen slaapplek kunnen krijgen. Deze twee locaties mogen enkele keren per week worden ingezet.