Voormalig slachthuis in Stadskanaal eindelijk verkocht

Het voormalige slachthuis in Stadskanaal
Het voormalige slachthuis in Stadskanaal © Hielke Bosch /RTV Noord
Het voormalige slachthuis aan de Oosterstraat in Stadskanaal is verkocht. Dat liet wethouder Egbert Hofstra dinsdagavond tijdens de raadsvergadering weten. Het inmiddels flink verouderde pand is voor 110.000 euro van de hand gedaan. Dat is 60.000 euro meer dan de vraagprijs. Wie het pand heeft gekocht is niet bekend.
Daarmee komt een einde aan een langslepende kwestie rond het pand. Het is een rijksmonument en was sinds 2011 in bezit van de gemeente nadat slachter Dirks naar een ander pand verhuisde. Het heeft daarna elf jaar leeggestaan en raakte in die periode flink in verval.

‘Rotte kies’

De staat van het rijksmonument leidde tot meerdere malen tot ergernis in de gemeenteraad. Onder meer in september vorig jaar toen de gemeente opnieuw het pand niet verkocht wist te krijgen. Volgens meerdere partijen paste de staat van het gebouw niet bij een rijksmonument.
Toenmalig CDA-raadslid Aike Maarsingh noemde het gebouw een ‘rotte kies’. Maarsingh: ‘Het dak deugt niet, alle kozijnen zijn rot. Alleen de muren zijn nog redelijk, die moeten wel uitgeslepen en ingevoegd worden. Vanaf het dak tot en met de riolering is het helemaal niks.’

Enorm verheugd

Ondanks deze, niet al te florissante, beschrijving van het gebouw door de toenmalig CDA nestor is het nu dan toch wel gelukt het pand te verkopen. De mededeling door wethouder Hofstra werd in de raad met veel enthousiasme ontvangen. ‘Ik ben enorm verheugd’, aldus Erik Bieze van Gemeentebelangen Stadskanaal, die al jaren achter de materie aan zit. ‘En als je dan ziet dat het ook nog eens 110.000 euro heeft opgeleverd kunnen we toch niet meer dan tevreden zijn.’