Conflict bijgelegd: 500 bouwers gaan stikstoffabriek Zuidbroek deze zomer afmaken

De stikstofmenginstallatie nabij Zuidbroek
De stikstofmenginstallatie nabij Zuidbroek © ANP
Het conflict tussen hoofdaannemer Air Products en onderaannemer Ballast-Nedam rondom de bouw van de stikstoffabriek bij Zuidbroek is opgelost. Dat zegt opdrachtgever Gasunie. Ruim vijfhonderd medewerkers uit heel Europa gaan de fabriek deze en volgende maand helemaal afbouwen.
De stikstoffabriek bij Zuidbroek speelt een cruciale rol in het beëindigen van de gaswinning in Groningen. Buitenlands gas wordt er geschikt gemaakt voor Nederlandse huishoudens door stikstof toe te voegen aan het buitenlandse gas. Jaarlijks kan de fabriek zo maximaal tien miljard kuub gas leveren.
De fabriek is daarmee ook een schakel in het verwerken van het vloeibare gas dat via de drijvende LNG-installaties bij de Eemshaven naar Nederland kan worden gehaald. Dat gas komt volgens de Gasunie bijvoorbeeld uit Amerika, Afrika en het Midden-Oosten.

Extra personeel

Verdere vertraging van de fabriek zou kunnen leiden tot extra gaswinning in Groningen. De fabriek is al voor negentig procent klaar, zegt Gasunie. Om de fabriek in de zomer volledig af te bouwen wordt extra personeel aangetrokken. 'De verwachting is dat de bouw van de fabriek eind augustus gereed is. De eerste stikstofproductie vindt dan in oktober plaats.'

'Geen effect op gaswinning'

Het veranderde schema heeft volgens Gasunie nu geen gevolgen voor de hoeveelheid te winnen gas in Groningen. 'De effecten op de benodigde gaswinning in het Groningenveld zijn er niet omdat de export en marktvraag naar aardgas ondertussen aanzienlijk is teruggelopen. De andere bestaande stikstofinstallaties van Gasunie kunnen hierdoor in een gemiddelde winter voldoende productie leveren.'