Centraal gemeentehuis Westerkwartier komt in Zuidhorn

Het gemeentehuis aan de Hooiweg in Zuidhorn
Het gemeentehuis aan de Hooiweg in Zuidhorn © Gemeente Westerkwartier
Het centrale gemeentehuis van de gemeente Westerkwartier komt in Zuidhorn. De gemeenteraad ging woensdag akkoord met een voorstel van het college van Burgemeester en Wethouders.
Om alle ambtenaren te kunnen herbergen, wordt het huidige gemeentehuis in Zuidhorn uitgebreid. Geraamde kosten: 24,5 miljoen euro. Verscheidene locaties van de buitendienst en sociaalwerkbedrijf Novatec krijgen een opknapbeurt van 16,6 miljoen euro.
Volgens de gemeente is centrale huisvesting nodig voor efficiënte bedrijfsvoering. Het ambtenarenapparaat werkt nu nog verspreid over vier gemeentehuizen: Grootegast, Leek, Marum en Zuidhorn. Een deel van de panden is in slechte onderhoudsstaat, blijkt uit onderzoek.

Vier opties

Het college onderzocht vier opties voor centrale huisvesting aan de hand van tien criteria. Het scenario voor een nieuw gemeentehuis in Midwolde – op het voormalige terrein van sloopbedrijf Dusseldorp – kwam als beste uit de bus, maar valt nu toch af.
Volgens het college heeft een gemeentehuis in Zuidhorn een aantal belangrijke voordelen: het is goedkoper en de verbouwing kan sneller worden gerealiseerd. De verkeerssituatie in Midwolde moet nog worden onderzocht. Dat brengt de nodige onzekerheden met zich mee, stelt het college.

'Waarom met een noodgang smak geld uitgeven?'

Oppositiepartij VVD snapt daar niets van. Raadslid Olga Hartman sprak haar zorgen uit over de bereikbaarheid met de auto van het pand in Zuidhorn en over de verbouwingskosten. Hartman: ‘Waarom nu met een noodgang een smak geld uitgeven, terwijl nog zo veel onduidelijk is?’
Volgens wethouder Hielke Westra (CDA) is het belangrijk om nu de knoop door te hakken. ‘Dat heeft te maken met kansen voor woningbouw op de locatie van het gemeentehuis in Leek en met de stijgende rentekosten.’
Alle andere partijen hebben wél vertrouwen in de plannen voor een centraal gemeentehuis in Zuidhorn. Alleen VVD stemde tegen het voorstel.