Rechtbank behandelt zaak neersteken agenten tijdens avondklokcontrole in Stad

De politie doet de dag na de steekpartij buurtonderzoek in de Van Houtenlaan
De politie doet de dag na de steekpartij buurtonderzoek in de Van Houtenlaan © Jos Schuurman/FPS
De 33-jarige Amerikaan die vorig jaar in maart tijdens een avondklokcontrole in de Van Houtenlaan in Groningen met een mes een agent zwaar verwondde en een vrouwelijke agent in haar been stak, moet vandaag voor de rechtbank in Groningen verschijnen.
De inhoudelijke behandeling van de zaak duurt de hele dag. Zijn partner en medeverdachte, een 22-jarige man uit Winschoten, staat vrijdag terecht.

Geweld

Beide mannen werden die avond in de Stad door agenten aangesproken, omdat zij ondanks de avondklok nog op straat vertoefden. De agenten vroegen hun identiteitspapieren. De Amerikaan viel een agent aan en stak hem in zijn gezicht en raakte daarbij een halsslagader. Hij stak de andere agent in haar bovenbeen.
De mannen sloegen op de vlucht. Beiden werden enkele dagen later aangehouden in Noord-Frankrijk.

Tbs met dwangverpleging is het advies

Het Openbaar Ministerie verwijt de Amerikaan poging tot doodslag en poging tot zware mishandeling. De man uit Winschoten had niet gestoken, maar greep verder ook niet in. Hij wordt verdacht van openlijke geweldpleging.
De Amerikaan is inmiddels onderzocht in het Pieter Baan Centrum. De onderzoeken adviseren tbs met dwangverpleging. Twee deskundigen van het Pieter Baan Centrum en een deskundige van de Transculturele Psychiatrie Veldzicht (waar de Amerikaan verblijft als niet-Nederlander met een psychiatrische aandoening), zullen op de zitting meer toelichting geven.

Wat na terugkeer vaderland?

Er wordt ernstig getwijfeld aan de realiteitszin van de man. De familie van de man is niet getraceerd en het valt volgens deskundigen niet te verifiëren of het klopt wat de man over zijn jeugd vertelt.
De advocaat van de Amerikaan liet op een eerdere voorbereidende zitting weten dat hij zich zorgen maakt over een repatriëring, oftewel terugkeer naar het vaderland na een eventueel opgelegde tbs-maatregel. Voor een terugkeer is een plan van aanpak voor de resocialisering in dat land. De raadsman wil weten wat die plan van aanpak is.