Eemsdelta gaat definitief over op afvalsysteem diftar

Een volle kliko
Een volle kliko © Jos Schuurman/FPS
Inwoners van de gemeente Eemsdelta gaan vanaf volgend jaar hun afval voor een deel per kilo betalen. Een ruime meerderheid van de raad heeft woensdagavond gekozen voor afvalsysteem diftar.
In de voormalige gemeente Loppersum is dit systeem enkele jaren geleden ingevoerd. In Delfzijl en Appingedam geldt één vast tarief. Vanwege de herindeling moest de gemeente een keuze maken.

1,35 euro per lediging en 0,22 euro per kilo

Vanaf volgend jaar gaan inwoners een vast tarief van 177 euro per jaar betalen. Daarnaast gaan inwoners 1,35 euro betalen per lediging van de grijze container en 22 eurocent per kilo. Deze bedragen kunnen nog veranderen, ze worden dit najaar vastgesteld.
In vergelijking met nu gaan inwoners in Delfzijl en Appingedam er iets op vooruit. Als je volgend jaar hetzelfde aantal kilo's inlevert, betaal je een paar euro minder dan dit jaar. De gemeente wil de flexibele kosten de eerste jaren laag houden, zodat inwoners eraan kunnen wennen.
Inwoners van Loppersum gaan er iets op achteruit. Zij betalen nu nog een vast tarief van 134 euro per jaar. Dat komt doordat de voormalige gemeente Loppersum niet alle kosten voor het verwerken van restafval doorrekende naar inwoners. De kosten per lediging en per kilo blijven zoals het nu lijkt wel hetzelfde.

Ruim helft inwoners is voor diftar

Bijna alle partijen gaan mee in het voorstel van het college B&W om over te gaan op diftar. 'Het is een logische keuze gezien de doelstellingen om het aantal kilo restafval naar beneden te krijgen', zegt Martijn Meijer van coalitiepartij Lokaal Belang Eemsdelta. 'Ook zijn inwoners hier goed bij betrokken.'
Meijer doelt op de enquête die onder 3600 huishoudens is verspreid. Ruim 1100 huishoudens hebben gereageerd en daaruit blijkt dat 55% voor diftar is. Zij vinden dit een eerlijker systeem. Iets minder dan eenderde van de huishoudens is tegen, vooral omdat men bang is voor meer zwerfafval.
In de raad is alleen Gemeentebelangen Eemsdelta tegen. De oppositiepartij wil het huidige systeem van Delfzijl en Appingedam houden: 'Als ik een keer weinig afval heb, gooit mijn buurman er bij mij wat in. Nu moet de vervuiler betalen. Hoe individualistisch wil je het hebben?'

Minder restafval

Partijen kiezen voor diftar om inwoners bewust te maken van wat ze weggooien. 'In Loppersum zijn ze van 161 kilo naar 96 kilo per persoon per jaar gegaan. Het is echt de moeite waard om diftar in te voeren', zegt Ina Schenkel namens coalitiepartij ChristenUnie.
Voor jonge gezinnen komen aparte afvalcontainers voor luiers. Als ze die bij het restafval moeten gooien, zouden ze meer moeten betalen en worden ze flink benadeeld. Dat wil de gemeente voorkomen. Daarnaast worden bekende dumpplekken voor afval extra in de gaten gehouden.
Zorgen zijn er wel bij (sport)verenigingen die oud papier inzamelen in de voormalige gemeente Loppersum. Daar krijgen ze nu nog geld voor. Dat systeem gaat straks veranderen. Wethouder Meindert Joostens (ChristenUnie) zegt met de verenigingen om tafel te gaan om dit probleem te bespreken.

Per 1 januari 2023 ingevoerd

Verschillende partijen, waaronder het CDA en de PvdA, dringen erop aan om te kijken of het vaste bedrag de komende jaren verder omlaag kan en het bedrag per kilo omhoog. Daardoor zouden inwoners nog meer gestimuleerd worden om minder afval weg te gooien. Joostens zegt toe het systeem over twee jaar te evalueren.
Zoals het nu lijkt, wordt diftar per 1 januari 2023 ingevoerd. Dat kan een jaar opschuiven, als de materialen zoals ondergrondse containers niet op tijd geleverd kunnen worden.