Crisisnoodopvang Drenthe gesloten, waar moeten 175 asielzoekers nu heen?

Asielzoekers maken een slaapplaats van dranghekken en dekens buiten voor de poort bij het aanmeldcentrum
Asielzoekers maken een slaapplaats van dranghekken en dekens buiten voor de poort bij het aanmeldcentrum © ANP
De crisisnoodopvangplekken voor 225 asielzoekers in Drenthe zijn woensdag gesloten. Voor het merendeel van hen is nog geen vervangend onderdak gevonden. De kans bestaat dat zij woensdagavond moeten worden overgebracht naar de noodnachtopvang in Stadskanaal en Zuidbroek.
De crisisnoodopvangplekken in Emmen, Ruinen en Stadskanaal werden eind vorige maand in gebruik genomen, onder voorwaarde dat ze na twee weken weer zouden worden opgeheven. Deze periode is nu dus verstreken.

Zoektocht zonder resultaat

De zoektocht naar vervangende opvangplekken in de Drentse Veiligheidsregio, die voor langere tijd kunnen worden gebruikt, heeft tot nu toe geen resultaat opgeleverd. ‘We zijn nog op zoek’, aldus een woordvoerder.
Vijftig van de 225 asielzoekers zijn inmiddels doorgestroomd naar reguliere opvanglocaties (azc’s). Voor de overige 175 bestaat woensdag aan het begin van de avond nog geen duidelijkheid. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) probeert voor deze groep elders in het land een slaapplek te regelen.
Met het verstrijken van de uren neemt de kans toe dat dit woensdag niet meer gaat lukken. In dat geval zal de groep worden overgebracht naar de noodnachtopvanglocaties in Stadskanaal en Zuidbroek.
Het COA kan onder voorwaarden enkele keren per week gebruik maken van deze uitwijkmogelijkheid. Zo moet er voldoende toezicht aanwezig zijn. Verder moeten de asielzoekers de volgende dag weer zijn vertrokken.

Vier grootschalige opvanglocaties nodig

Het is tekenend voor de situatie waarmee het COA al maanden kampt. Het kost de opvangorganisatie elke dag weer grote moeite voldoende (crisis-)noodopvangplekken te vinden voor de asielzoekers die zich melden in Ter Apel.
Voor een substantiële oplossing is staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken, VVD) op zoek naar vier grootschalige opvanglocaties, verspreid over het land. Eén daarvan was een cruiseschip in de haven van Vlissingen, goed voor duizend opvangplekken. B&W van de Zeeuwse gemeente was onder voorwaarden al akkoord, maar de gemeenteraad steekt er een stokje voor.
Niet alleen tot teleurstelling van de staatssecretaris en het COA. Ook burgemeester Jaap Velema van Westerwolde is er niet blij mee, zo maakte hij woensdag tijdens een raadsvergadering duidelijk.

Provisorisch kampement

In het aanmeldcentrum in Ter Apel mogen maximaal tweeduizend asielzoekers verblijven. Door gebrek aan voldoende opvangplekken komt het steeds vaker voor dat pas gearriveerde asielzoekers buiten moeten wachten totdat ze aan de beurt zijn om zich te laten registreren.
Inmiddels is voor de poort van het aanmeldcentrum een provisorisch kampement ontstaan, waar wachtende asielzoekers overdag de tijd doorbrengen. Het stuk gemeentegrond is eerder deze week met hekken omheind. Deze hekken worden donderdag verankerd. ‘Door te voorkomen dat mensen zomaar het terrein oplopen, willen we wat meer overzicht krijgen’, aldus COA-woordvoerder Jacqueline Engbers.
Dinsdag heeft het COA een aantal luifels laten aanrukken, die de asielzoekers beschutting tegen de zon moeten bieden. Daarnaast is er inmiddels voor stromend water gezorgd op het terrein. ‘Om te drinken, maar ook om je te kunnen verfrissen tijdens toiletbezoek’, aldus Engbers. Op het terrein staat een viertal mobiele toiletcabines.