'Man-vrouwverhouding in nieuw college Westerkwartier is volledig zoek'

Marjan Sijperda stelt zich voor aan de gemeenteraad. De wethouder is de enige vrouw in het college
Marjan Sijperda stelt zich voor aan de gemeenteraad. De wethouder is de enige vrouw in het college © Niels Timmerman/RTV Noord
Oppositiepartij CDA zet haar vraagtekens bij de grootte en samenstelling van het nieuwe college van Westerkwartier. ‘De man-vrouwverhouding is volledig zoek’, zegt fractievoorzitter Reinette Gjaltema woensdag in de raadsvergadering.
Het nieuwe gemeentebestuur telt één vrouw, terwijl het aantal wethouders groeit van vier naar vijf. ‘Die extra wethouder kost ook al gauw twee ton’, aldus Gjaltema, die bovendien opmerkte dat drie bestuurders niet in de gemeente wonen.
In de raadsvergadering van woensdag bespraken de partijen het coalitieakkoord dat maandag is gepresenteerd. Daarin worden de ambities voor woningbouw naar boven bijgesteld en ondernemers mogen op zondag hun zaak openen tussen 12.00 en 18.00 uur. Op nieuwjaarsdag, eerste paasdag, eerste pinksterdag en eerste kerstdag moeten de winkels dicht.

'Betutteling'

Oppositiepartijen VVD en D66 noemden de beperkte openingstijden op zon- en feestdagen ‘betutteling’. Jan van der Laan (VVD): ‘Dit is niet meer van deze tijd. Als een ondernemer open wil, moet hij dat zelf kunnen bepalen.’
Na het debat werd het nieuwe gemeentebestuur ingehamerd. Dat bestaat uit wethouders Marjan Sijperda, Hans Haze (beiden VZ Westerkwartier), Bert Nederveen (ChristenUnie), Bé Schollema (PvdA/GroenLinks), Harry Stomphorst (Sterk Westerkwartier) en burgemeester Ard van der Tuuk (PvdA).
V.l.n.r: Ard van der Tuuk, Bé Schollema, Marjan Sijperda, Bert Nederveen, Harry Stomphorst en Hans Haze
V.l.n.r: Ard van der Tuuk, Bé Schollema, Marjan Sijperda, Bert Nederveen, Harry Stomphorst en Hans Haze © Niels Timmerman/RTV Noord
Wethouder Stomphorst is woensdag eveneens benoemd tot lid in de Orde van Oranje Nassau. Hij was sinds 2002 actief als gemeenteraadslid: eerst in de voormalige gemeente Marum en sinds 2019 in Westerkwartier.