Pezen onder perfecte omstandigheden: FC Groningen verpulvert Veelerveen

Trainer Frank Wormuth analyseert het spel van zijn ploeg
Trainer Frank Wormuth analyseert het spel van zijn ploeg © Stefan Bleeker/RTV Noord
VV Veelerveen bleek een maatje te klein voor FC Groningen. Onder het oog van zo'n 2000 toeschouwers won de FC uiteindelijk met 15-0. Trainer Frank Wormuth koos voor twee verschillende elftallen in beide helften.
De oefenpotjes in de voorbereiding van professionele clubs tegen amateurelftallen worden wel eens ‘pezen in de provincie’ genoemd. Zo ook in een zonovergoten Veelerveen. Veel publiek, een mooi veld en een uitstekende organisatie.
Bekijk hier de samenvatting van het oefenduel:
Video: alle doelpunten van FC Groningen tegen Veelerveen

Linksback Suslov

Opvallend was de keuze in de eerste helft voor Tomas Suslov op de linksbackpositie. Na de blessure van Nordin Musampa, zinspeelde de Groninger oefenmeester al eerder op deze optie. 'Ik speel waar het team me nodig heeft', zei Suslov na afloop van de wedstrijd diplomatiek. 'Ik denk dat mijn beste positie eerder voorin is, maar ik ben nog jong, dus misschien moet ik mijn beste positie ook nog wel ontdekken.'
Tomas Suslov: 'Ik wil een voorbeeld voor de groep zijn.'

Nieuw veld

Afgelopen seizoen werd de ontvangende club nog ongeslagen kampioen van de vijfde klasse. Op het lommerrijke sportpark in Veelerveen kreeg de ploeg van trainer Boelo Dekker klop van een bij tijd en wijle zoekend FC Groningen.
De kleine club in het hart van Westerwolde keek er al maandenlang naar uit. Een hele organisatie voor de vele vrijwilligers. Zelfs de grasmat was nieuw en werd halverwege het seizoen erin gelegd. Dat was een voorwaarde van FC Groningen voor deze oefenpot. Op diezelfde mat was het voor de ploeg van Wormuth eerst nog onwennig, maar al naargelang de eerste helft vorderde, werden de combinaties aan Groninger zijde beter.

Vrouwen en kinderen eerst

Nieuwkomer Joey Pelupessy toonde zich de nieuwe leider van de Groninger achterhoede. De centrale verdediger joeg de ploeg naar voren. Veelerveen hield de Groninger storm tot amper twintig minuten nog redelijk tegen. Ragnar Oratmangoen scoorde zijn tweede, nadat hij in de vijfde minuut voor de 0-1 tekende.
Voor de thuisclub was het daarna vooral tegenhouden. De bal werd zelfs hoog achter het eigen doel de bossen ingejaagd onder het mom van vrouwen en kinderen eerst. Het verzet van Veelerveen hield niet stand. Suslov scoorde in de dertigste minuut de 0-4 op eenzelfde manier als de 0-3: een streep vanaf 25 meter.
Jørgen Strand Larsen maakte drie doelpunten na een paar goede combinaties aan de rechterkant. De Noorse spits zorgde voor de 0-7 ruststand.

Geen dubbele cijfers

Niet alleen FC Groningen kwam met vers bloed binnen de lijnen, ook de geelzwarten startten met frisse krachten aan de tweede helft. Trainer Dekker had onder andere zijn beste voetballer, keeper Thomas Klungel, in de kleedkamer gelaten. Zijn vervanger Stan van der Weide stond echter ook zijn mannetje in het Veelerveenster doel.
Paulos Abraham zorgde voor het gevaar vanaf links op aangeven van Yahya Kalley. Abraham draaide vanaf links continu naar binnen en maakte de 8-0. Spits Romano Postema en de nieuwe aanwinst uit de eigen jeugd Luciano Valente tekenden respectievelijk voor de negende en tiende treffer van de FC.
Echter op het scorebord stond 0-0, de makers hadden blijkbaar geen rekening gehouden met dubbele cijfers van de tegenstander. Dat werd het wel. FC Groningen won uiteindelijk met 15-0, dankzij drie penalty’s van Cyril Ngonge, een rake streep van Damil Dankerlui en de tweede van Abraham.

Statistieken

Doelpuntenmakers: Strand Larsen (3), Oratmangoen (2), Suslov (2), Abraham (2), Ngonge (2), Valente, Postema en Dankerlui.
FC Groningen eerste helft: Verrips, Dammers, Irandust, Sverko, Kasanwirjo, Pelupessy, Suslov, Lundqvist, Joosten, Oratmangoen, Strand Larsen.
FC Groningen tweede helft: De Boer, Dankerlui, Te Wierik, Balker, Kalley, Abraham, Duarte, Matuta, Ngonge, Postema, Valente.
Programma voorbereiding FC Groningen 2022/2023
25 juni: SC Loppersum - FC Groningen: 0-5
Doelpunten FC Groningen: Postema (2), Ngonge, Lundqvist en De Leeuw
2 juli: FC Groningen - PAOK Saloniki: 2-1
Doelpunten FC Groningen: Irandust en De Leeuw
9 juli: Hannover 96 – FC Groningen: 3-0
13 juli: VV Veelerveen – FC Groningen: 0-15
Doelpunten FC Groningen: Strand Larsen (3), Oratmangoen (2), Suslov (2), Abraham (2), Ngonge (2), Valente, Postema en Dankerlui
16 juli: VfL Osnabrück – FC Groningen (in Osnabrück, 13.00 uur)
17 juli: FC Emmen – FC Groningen (in Rolde, 14.00 uur)
23 juli: SV Werder Bremen - FC Groningen (in Delmenhorst, 17.00 uur)
27 juli: Velocitas 1897 – FC Groningen (terrein HFC'15, Hoogkerk, 18.00 uur)
30 juli: FC Groningen – Osasuna (Euroborg, 16.00 uur)