Westerwolde wil dorpshuis ‘t Ganzenust helpen vanwege stijgende energieprijzen

Dorpshuis 't Ganzenust in Vriescheloo
Dorpshuis 't Ganzenust in Vriescheloo © Google Street View
Een energierekening die met maar liefst 400 procent is gestegen. Dorpshuis ‘t Ganzenust in Vriescheloo werd daar de afgelopen periode door verrast en dreigde de ‘handdoek in de ring te gooien’.
Dreigde, want raadsleden in de gemeente westerwolde willen het dorpshuis gaan helpen. Tegelijkertijd willen ze onderzoeken of andere dorpshuizen en verenigingen ook het hoofd niet meer boven water kunnen houden door de stijgende energieprijzen.
't Ganzenust heeft al jarenlang een belangrijke functie voor het dorp en omstreken
Marco Visscher - raadslid Gemeentebelangen
Volgens raadslid Marco Visscher (Gemeentebelangen) levert ‘t Ganzenust ‘al jarenlang een belangrijke functie voor het dorp en omstreken’, zegt hij.

Huur van de gemeente

Ze huren het pand, dat voor allerlei activiteiten wordt gebruikt, van de gemeente. Het liefst willen ze dat het wordt verduurzaamd zodat de energiekosten naar beneden gaan. Visscher eiste daarom al een week eerder dat de gemeente in gesprek gaat met de stichting.
Wethouder Harm-Jan Kuper meldt woensdagavond dat ze inmiddels een gesprek hebben gehad. ‘Het was niet een heel rooskleurig verhaal dat ik daar hoorde’, vertelt hij en ondersteunt daarom het verzoek van de gemeenteraad.

Extra onderzoek

De gehele raad stemt voor het voorstel. Daarin is ook opgenomen dat de gemeente moet onderzoeken of het probleem bij andere dorpshuizen en verenigingen speelt.
Wat de concrete oplossing is voor ‘t Ganzenust is, is nu nog niet bekend. Het gemeentebestuur is opgedragen om de energielasten ‘op zeer korte termijn te verlagen’. Binnenkort laten zij weten hoe ze dat kunnen doen.