Burgemeester Midden-Groningen sluit drugspand Sappemeer

Wietplanten
Wietplanten © ANP
Burgemeester Adriaan Hoogendoorn van Midden-Groningen heeft een woning in Sappemeer voor drie maanden gesloten. In het huis heeft de politie onlangs ruim zeven kilo hennep gevonden. Volgens de politie gaat het om een 'handelshoeveelheid'.
Met de sluiting wil Hoogendoorn laten merken dat de gemeente niet tolereert dat woningen in Midden-Groningen worden gebruikt voor drugscriminaliteit. De burgemeester heeft de bevoegdheid om panden te sluiten als er sprake is van overtreding van de Opiumwet.

Drugshandel

Volgens Hoogendoorn is dat bij de woning in Sappemeer het geval: 'Op basis van door de politie verstrekte informatie is het aannemelijk dat de aangetroffen drugs in de woning werden verkocht, afgeleverd of verstrekt. Het doel [van de sluiting] is om eventuele bekendheid van de woning als drugsadres teniet te doen en om de handel daadwerkelijk en structureel te beëindigen.'
De maatregel van de burgemeester staat los van een eventuele strafrechtelijke vervolging van verdachten. Het Openbaar Ministerie neemt daarover een beslissing.