Nieuwe Wedeka-directeur haalt bezem door bedrijf: 'Het gaat fantastisch'

Directeur Jan Edzes van Wedeka
Directeur Jan Edzes van Wedeka © eigen foto
Directeur Jan Edzes van werkvoorzieningsschap Wedeka kan in zijn eerste vijf maanden bij het bedrijf positieve financiële resultaten presenteren. Wedeka draait in de eerste helft van het jaar 1,2 miljoen euro beter dan begroot.
Met gepaste trots presenteerde Edzes de cijfers donderdag aan de aandeelhouders: de gemeenten Stadskanaal, Midden-Groningen, Veendam, Westerwolde en Borger-Odoorn.
'Wat voor mij het belangrijkste is, is dat we gewoon vier ton meer verdienen. Dat doen we met elkaar. En dat we vier ton minder geld uit hebben gegeven. We kijken nog wat kritischer op de kosten. Dus dat wat we als bedrijf kunnen doen, acht ton beter draaien dan we dachten, daar ben ik heel trots op. Het gaat fantastisch', zegt Edzes.

Extra subsidie

De andere vier ton boven de begroting komt van de rijkssubsidie die is opgehoogd.
'Daar hoeven wij ons niet voor op de borst te kloppen. Het is wel heel mooi dat dat geld er is, maar dat is niet onze verdienste', zegt Edzes.

'Wel wat onrust'

Een deel van de besparingen is gerealiseerd door het versneld samenvoegen van de afdelingen groenvoorziening van Veendam en Stadskanaal. Ook met de andere opdrachten in het vorig jaar aangenomen ombouwplan wil Edzes snel aan de gang. Hij doelt onder meer op het samenvoegen van de locaties groenvoorziening, industrie en kringloop in Ter Apel.
De lage inkomens in ons bedrijf hebben veel last van de stijgende energieprijzen
Jan Edzes - directeur Wedeka
'Het gaat wel snel, ja. Daar ben ik mij van bewust. Het zorgt ook wel voor wat onrust in de organisatie, maar dat hou ik goed in de gaten. We gaan niet te snel en nemen iedereen mee in de plannen', zegt Edzes.

Zorgen om energiekosten werknemers

Wedeka heeft ook te maken met hogere energie- en brandstofprijzen. De kosten voor brandstof lagen de afgelopen maanden bijvoorbeeld 45.000 euro hoger dan normaal. Toch hebben de hogere prijzen nog geen negatief effect op de financiën. Wel liggen sommige projecten soms stil omdat bepaalde onderdelen of producten niet leverbaar zijn.
'Wat ik veel beroerder vind is dat onze mensen, vooral de lagere inkomens binnen ons bedrijf, heel veel last ondervinden van de hogere energie- en brandstofprijzen. Onze mensen weten het nu nog een beetje recht te draaien en we ondersteunen ze bij het aanvragen van die 800 euro compensatie via de gemeentes, maar dat gaat een steeds groter probleem worden wat we als werkgever niet kunnen oplossen', zegt Edzes

In gesprek met Den Haag

Volgens Edzes gaat de branchevereniging Cedris, de vakbonden en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) binnenkort met het ministerie om tafel om te praten over de hoge kosten. 'Wellicht dat we wat meer budget kunnen krijgen zodat we bijvoorbeeld in de CAO de reiskostenvergoeding wat op kunnen hogen', zegt hij.