Aangevallen agent bij avondklokcontrole: 'Als ik dat vest niet aan had, was ik dood geweest’

De technische recherche doet onderzoek, de dag na de steekpartij
De technische recherche doet onderzoek, de dag na de steekpartij © ProNews
De 33-jarige Eric T., die vorig jaar op 10 maart twee agenten neerstak tijdens een corona-avondklokcontrole in Groningen, deed dit om zijn ‘vrouw’ te beschermen.
Met zijn vrouw bedoelt hij echter de 22-jarige man uit Winschoten met wie hij samen was tijdens het steekincident. Die staat vrijdagmiddag terecht.
Op de zitting was T. bijna onnavolgbaar, toen hij zijn kant van het verhaal aan de rechters voorlegde.

Vanuit het niets aangevallen

De twee agenten spraken in de Van Houtenlaan in Stad de 33-jarige Amerikaan en zijn jongere vriend aan, omdat ze zonder licht fietsten. Bovendien gold op dat moment de avondklok en was het niet toegestaan om op straat te zijn.
Toen de agent de Amerikaan om zijn ID-kaart vroeg, werd hij vanuit het niets aangevallen. De verdachte stak de agent meerdere malen met een mes. ‘Ik moet er niet aan denken dat ik mijn steekwerend vest niet aan zou hebben gehad. Ter hoogte van mijn hart zaten messteken in mijn vest. Zonder dat vest was ik zeker dood geweest’, zei de agent tijdens zijn spreekrecht.
Ik wil voor haar sterven, voor haar doden. Ik heb spijt dat ik heb gefaald
Eric T., verdachte van de steekpartij
Politie en een ambulance na de steekpartij aan de Van Houtenlaan
Politie en een ambulance na de steekpartij aan de Van Houtenlaan © Patrick Wind/112 Groningen

'Ik wil voor haar doden'

Volgens T. was hij gaan steken omdat de Winschoter, Justin de G., geen identiteitsbewijs bij zich had. T. was bang dat zijn partner opgepakt zou worden en weer naar een GGZ-instelling moest.
Zijn partner was systematisch misbruikt en mishandeld, aldus T. 'Dit werd georganiseerd door het gezondheidssysteem, dat helemaal verrot is, en verdedigd door de overheid.'
T. noemt zijn actie 'eerzaam'. Hij wilde niet weglopen en De G., die hij dus zelf zijn 'vrouw' of 'Emma' noemt, verraden. 'Ik wil voor haar sterven, voor haar doden. Ik heb spijt dat ik heb gefaald', zei hij tegen de rechter. 'Geef mij de vrijheid, of geef mij de dood', zei hij tegen hen.
Na 47 jaar was ik in één klap niet meer in staat om als agent te werken
Neergestoken agent

Ruim 75 hechtingen

De agent die het zwaarst werd geraakt, liep meerdere steekwonden op in zijn gezicht, hals en benen. Hij werd met spoed geopereerd en het was onzeker of hij het zou redden. De man kreeg meer dan 75 hechtingen in zijn lijf.
‘Na 47 jaar dienst was ik in één klap niet meer in staat om nog langer als agent te werken’, zei hij. Inmiddels is hij gestopt met zijn werk.
Beide slachtoffers tasten nog steeds volledig in het duister over de aanleiding van de aanval. ‘Waarom, omdat wij jullie aanspraken?’, zei de vrouwelijke agente die in haar been werd gestoken.

Op inbrekerspad

De politie vermoedde dat hij die bewuste avond op inbrekerspad was. Op de telefoon van de man en zijn laptop stonden zoekopdrachten over inbraken. De verdachte ontkent dat: ‘Nee, helemaal niet. Ik heb wel een fiets gestolen. Maar als het geld op is en je mag niet legaal werken, dan zal het je verbazen hoe snel je afglijdt.'

Noord-Frankrijk

De Amerikaan en zijn 22-jarige vriend uit Winschoten sloegen na de aanval op de vlucht. De politie gaf camerabeelden van ze vrij. Hierop kwamen tips binnen, waaronder één van een man die zijn fiets herkende, waarop de twee reden. De man verhuurde een deel van zijn woonboot aan dit duo. Via die gegevens kwam de politie het tweetal op het spoor. In Noord-Frankrijk werden ze uiteindelijk aangehouden. De behandeling van de zaak van de Amerikaan duurt nog de hele dag.
Donderdagmiddag komt het Openbaar Ministerie met een strafeis. Eric T. wordt poging tot doodslag en het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel verweten.