Bierbrouwer uit Stad slaat vleugels uit in Bad Nieuweschans: 'Gerst van de boer om de hoek'

Martijn Eggens in zijn nieuwe brouwerij in Bad Nieuweschans
Martijn Eggens in zijn nieuwe brouwerij in Bad Nieuweschans © Derk Bosscher/RTV Noord
De Graanrepubliek in de oude remise van Bad Nieuweschans is volop in ontwikkeling. De voormalige locomotievenloods uit 1876 wordt verbouwd en er hebben zich inmiddels partijen gemeld die zich daar gaan vestigen. Een daarvan is bierbrouwerij Eggens uit Stad.
'We hopen hier mooie smaakvolle producten te gaan maken', zegt Martijn Eggens. Vijf jaar geleden is hij begonnen als zogeheten huurbrouwer in het pand van Baxbier in de stad Groningen. Eggens maakt gebruik van hun overcapaciteit en brouwt zijn eigen bier onder zijn eigen naam.
De Graanrepubliek in Bad Nieuweschans wordt hotspot voor makers en boeren

Streekbier

'We zijn twee jaar geleden op zoek gegaan naar een eigen locatie en kwamen in contact met Niels Grootenboer en Alex Bakker van coöperatie de Graanrepubliek. We zijn gaan kijken en vonden het hier zo mooi. We hebben met onze eigen bieren focus op lokale ingrediënten en dat gebeurt hier straks ook. We hebben een aantal boeren uit de regio, zoals boer Havenga van wie we biologische spelt van Landgoud gebruiken. Die spelt gebruiken we voor onze bieren, zoals de Weizen en Tripels', zegt Eggens.
De brouwketels van Eggens
De brouwketels van Eggens © Derk Bosscher/RTV Noord

Samenwerking

Vier verschillende boeren zijn aangesloten bij de coöperatie die uit vijftien leden bestaat. Naast boeren bestaat het collectief uit makers en ondernemers. Eggens noemt de coöperatie een 'machtig mooie samenwerking'.
'Het is voor ons een behoorlijke investering, maar we doen het met z'n allen. Daarom is het mogelijk. We komen hier met een brouwerij, bakkerij en distilleerderij Hooghoudt, alles-in-1. In december hopen we de eerste biertjes te tappen', zegt Eggens.
Dit wordt een succes, we zijn met een partij goede mensen bezig
Niels Grootenboer - Directeur de Graanrepubliek
Grootenboer is directeur van de Graanrepubliek. Hij is de afgelopen periode bezig geweest met de ontwikkeling van de oude remise en heeft de Graanrepubliek onlangs uitgebreid met de koop van de dichtbij zijnde jachthaven.
'We ontwikkelen daarmee een stuk van Oudezijl in Bad Nieuweschans en dat biedt zoveel meer mogelijkheden. Daar ben ik trots op. En dit wordt een succes, we zijn met een partij goede mensen bezig die samen de schouders eronder zetten.'
Volgens de directeur komen er nog eens tien leden bij in september. 'Dan zijn we met 25 leden, met allemaal een eigen rol. Van bakker tot boer.'

Najaar

Aankomend najaar moet de Graanrepubliek openen als innoverend voedselcentrum en hotspot voor toeristen. Bezoekers kunnen terecht in het restaurant, in de innovatiekeuken en dus in de brouwerij, bakkerij en distilleerderij. Daar worden producten gemaakt met Graanrepubliek als merk. 'De haven gaan we de komende twee, drie jaar ontwikkelen', zegt Grootenboer.

Onderwijs

Ook ziet Grootenboer een grote rol voor het onderwijs voor zich. 'Zou mooi zijn als hier een mbo-campus ontstaat waar we nieuwe bakkers en gastheren en -dames gaan opleiden. We willen hier een combinatie van leren en werken. Van alle werkgevers in Nederland hebben die in het Noorden de meeste mbo'ers in dienst. We moeten als bedrijven dichter naar de leerlingen komen en andersom. Er is veel animo voor, ook in het onderwijs, dus we gaan kijken of we dit samen kunnen oppakken.'