Zeven jaar cel en tbs geëist voor neersteken agenten tijdens avondklokcontrole

Agenten bij het buurtonderzoek in de Van Houtenlaan
Agenten bij het buurtonderzoek in de Van Houtenlaan © Jos Schuurman/FPS
Voor het neersteken van twee agenten in Groningen tijdens de avondklokcontrole op 10 maart vorig jaar, is tegen de 33-jarige Eric T. zeven jaar cel geëist en tbs met dwangverpleging.
Het Openbaar Ministerie acht de Amerikaanse man schuldig voor poging tot doodslag en zware mishandeling.

Vrouw beschermen

Tijdens de rechtszaak zei de verdachte dat hij de agenten neerstak om 'zijn vrouw' te beschermen. Met zijn vrouw bedoelde hij de 22-jarige Justin de G. uit Winschoten met wie hij samen was tijdens het steekincident. Ook noemde T. zijn actie 'eerzaam'. Hij wilde niet weglopen en De G. verraden. 'Ik wil voor haar sterven, voor haar doden. Ik heb spijt dat ik heb gefaald', zei hij tegen de rechter. 'Geef mij de vrijheid, of geef mij de dood', zei hij tegen hen.

Avondklok

De G. staat vrijdag terecht voor de rechtbank in Groningen. Beide mannen werden door twee agenten aangesproken omdat ze zonder verlichting fietsten. Ook was op dat moment de avondklok van kracht vanwege de corona-maatregelen en mochten de mannen niet op straat zijn.
'Geef mij de vrijheid, of geef mij de dood'
Eric T., verdachte van de steekpartij

Vanuit het niets aangevallen

Toen de agent de Amerikaan om zijn ID-kaart vroeg werd hij vanuit het niets aangevallen. De man liep diepe snijwonden op in zijn gezicht en zijn halsslagader werd geraakt. Zijn vrouwelijke collega werd in haar been gestoken. Doordat ze een koppelriem droeg werd voorkomen dat ze in haar buik werd geraakt.

Illegaal in Nederland

T. is sinds september 2020 illegaal in Nederland en heeft sinds 2018 een relatie met De G., die hij via internet leerde kennen. De G. had geen ID-kaart en T. was die avond bang dat zijn partner teruggestuurd zou worden naar de GGZ-kliniek. Daar werd hij, volgens T., slecht behandeld. Bovendien zou T. dan teruggestuurd worden naar zijn geboorteland. De angst om te worden gescheiden was te groot. De mannen vluchtten te voet weg.

Camerabeelden

De politie gaf camerabeelden van ze vrij. Hierop kwamen tips binnen en werd het duo drie dagen later aangehouden in Noord-Frankrijk.

Reactie verdediging

De advocaat van T., Jan-Jesse Lieftink, voorziet grote problemen in het opleggen van tbs aan vreemdelingen en denkt dat een uitlevering met de VS niet lukt: ‘Omdat ze daar geen tbs-systeem kennen, in Nederland is dat uniek’.
De uitspraak is op 12 augustus.