Trekkers verlaten aanmeldcentrum Ter Apel, COA 'overdonderd' door actie

Nederlandse en Duitse boeren voeren actie in Ter Apel tegen het stikstofbeleid van het kabinet
Nederlandse en Duitse boeren voeren actie in Ter Apel tegen het stikstofbeleid van het kabinet © ANP
Een honderdtal trekkers verzamelde zich donderdagmiddag zo'n uur lang bij het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel. De boeren meldden zich in Ter Apel omdat ze zich 'niet meer welkom voelen', aldus een woordvoerder.
Bij de groep waren ook tientallen boeren uit Duitsland aanwezig, die hun Nederlandse collega's wilden steunen in hun verzet, meldt het ANP.
De boeren hadden zich eerder op de dag verzameld op het erf bij een boer in Bourtange. Vervolgens ging de groep per trekker naar Ter Apel. Na ongeveer een uur te hebben geprotesteerd, vertrokken de boeren weer.
Trekkers in Ter Apel tijdens een boerenprotestactie donderdagmiddag
Trekkers in Ter Apel tijdens een boerenprotestactie donderdagmiddag © ANP

COA verrast door actie

Volgens een politiewoordvoerster verliep de actie rustig. De gemeente Westerwolde liet weten op de hoogte te zijn van de onaangekondigde demonstratie, aldus een woordvoerder.
Een woordvoerster van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) laat weten dat mensen bij het aanmeldcentrum 'vrij overdonderd' waren toen de trekkers arriveerden. 'Inmiddels is de sfeer weer rustig', aldus de woordvoerster. De demonstratie had volgens het COA geen invloed op het aanmeldproces voor mensen die buiten aan het wachten waren.

Langs de berm

Het was vooraf ook niet de bedoeling dat de boeren het terrein van het aanmeldcentrum op zouden gaan. Ze stonden geparkeerd in de berm van een weg die langs het aanmeldcentrum loopt.
We zien het als een ludieke actie
Woordvoerder boerenactiegroep
Volgens de organisatie reden ongeveer zeventig trekkers uit Duitsland mee met de groep, onder meer uit Bremen. 'Zij willen ons ondersteunen in onze strijd tegen de overheid', aldus de woordvoerder. Daarmee doelt hij op het stikstofbeleid van het kabinet, waar al weken boerenprotesten tegen zijn.
De boeren begrijpen dat de situatie in Ter Apel penibel is. Bij het aanmeldcentrum is het al tijden te druk. De boeren wilden als 'ludiek protest' asiel aanvragen, 'om een statement te maken'.
GroenLinks-Statenlid Bas de Boer noemt de actie op Twitter alles behalve ludiek:
PVV-statenlid Dennis Ram staat er anders in:
Voormalig gedeputeerde Nienke Homan veroordeelt de actie ook op Twitter: