Superhelden in het Forum: ‘Het voelt alsof ik terug in de tijd ben’

De pakken van Superman door de jaren heen
De pakken van Superman door de jaren heen © Robert L. Smid/RTV Noord
De pakken van superhelden Superman en Batman én van slechteriken als The Joker en The Penguin, de motor van Batman en het Bat-Signal, het iconische spotlight waarmee het Gotham City Police Department Batman om hulp vraagt. De nieuwe expositie in Forum Groningen is een feest van herkenning voor iedereen die van Amerikaanse comics en superheldenfilms houdt.
'The Art of DC' toont veel iconische rekwisieten die gebruikt worden in de films van Warner Bros, de producent die vrijwel alle comics van DC verfilmde. DC Comics geldt op zijn beurt als een van de grootste uitgevers van stripboeken in Amerikaanse stijl.
Directeur Hans Poll van het Forum, zelf ook groot Batman-fan, is trots dat het hem en zijn collega's lukte de expositie naar Groningen te halen. ‘Nadat hij in London, Tokyo en Dubai was geweest, werd gedacht dat hij niet meer naar Europa kwam. De expositie zou doorgaan naar Latijns-Amerika, maar mede door corona kwamen er verschuivingen in het project. Hierdoor konden we 'm toch naar Groningen halen.’

Driekwart jaar voorbereiding

Een eerdere expositie in het Forum, 'The Art of Aardman', speelde daarbij ook een rol. Deze expositie met onder meer kunst van films zoals Wallace & Gromit werd gemanaged door Art Ludique, een Frans museum dat kunstwerken uit films op exposities vertoont. ‘Door Aardman kennen ze ons; we hebben daardoor goed contact met ze opgebouwd’, zegt Poll.

The Joker nog onderweg

‘Het komt allemaal rechtstreeks uit de archieven van Warner Bros. De kostuums zijn echt door acteurs van de films gedragen’, zegt Poll. Mensen kunnen langs de kostuums lopen en ze van dichtbij bekijken. Daarnaast zijn er waardevolle stripboek-covers, concept art uit films en andere rekwisieten te zien.
De expositie is nog niet helemaal compleet, het kostuum van acteur Joaquin Phoenix die The Joker speelt in de gelijknamige film, is namelijk nog onderweg. ‘Zodra hij door de douane is, wordt hij toegevoegd.’
The Bat-Pod in het Forum
The Bat-Pod in het Forum © Malou de Koning
Poll heeft er vertrouwen in dat de nieuwe superheldenexpositie aanslaat. ‘Zaterdag hoop ik dat de hele stad in het teken staat van Batman, want als je bent verkleed, mag je gratis naar binnen.'

Jonge fan

Batman- en Superman-fan Nathan Boom kon alvast een kijkje nemen op de expositie. ‘Ik vind het heel vet. Mijn lievelingssuperheld is Batman en het is echt heel cool dat hij hier staat!’
Hij ziet wel dat de kostuums wat ouder zijn qua stijl. Het pak van Booms favoriete schurk The Penguin is te zien op de expositie. Ook het pak van Joker-acteur Jack Nicholson, die hij droeg in de film Batman in 1989, geregisseerd door Tim Burton, is te bewonderen.
Het Joker pak van Jack Nicholson
Het Joker pak van Jack Nicholson © Robert L. Smid/RTV Noord
‘Nu heb ik de neiging om ook zo’n pak aan te doen’, zegt Boom. Hij wil de expositie nog een keer bezoeken, maar dan verkleed als of Batman of Superman.
Batman, Robin & Batgirl uit de film Batman & Robin
Batman, Robin & Batgirl uit de film Batman & Robin © Robert L. Smid/RTV Noord
'The Art of DC – The Dawn of Super Heroes' is vanaf zaterdag te zien in Forum Groningen. De expositie blijft tot tot 8 januari 2023.