Zorgen bij ouders over gedwongen vertrek kinderopvang in Westerbroek

Het gebouw van de voormalige Jan Lighthartschool in Westerbroek waar kindcentrum De Apenrots is gevestigd
Het gebouw van de voormalige Jan Lighthartschool in Westerbroek waar kindcentrum De Apenrots is gevestigd © Jeroen Willems/RTV Noord
Ouders uit Westerbroek en omgeving maken zich zorgen over de toekomst van kindcentrum De Apenrots in het dorp. De gemeente Midden-Groningen wil dat de kinderopvang uit het gebouw van de voormalige Jan Ligthartschool vertrekt omdat er woningbouwplannen zijn op die locatie.
Mevrouw Boerema, die zelf drie kinderen heeft op De Apenrots, sprak namens de ouders in tijdens de gemeenteraadsvergadering donderdagavond. Ze vreest dat de kinderopvang uit het dorp verdwijnt en dat er geen goede alternatieven zijn in de omgeving.
'Hoe kan het zo zijn dat de opvang waar onze kinderen zich thuis en veilig voelen, waar ze zich zelf kunnen zijn en waar er met hart en ziel voor ze gezorgd wordt dreigt te sluiten?', zei Boerema.

'Wij hebben De Apenrots nodig'

Boerema vertelde emotioneel over de steun die ze van de kinderopvang ervaarde tijdens de coronaperiode. 'Ik werk in de zorg en draaide veel wisselende diensten. De Apenrots is dan flexibel en denkt met ons mee. Die service en flexibiliteit vind je nergens anders. Wij hebben De Apenrots gewoon nodig', zei Boerema.
Kindcentrum De Apenrots in Westerbroek
Kindcentrum De Apenrots in Westerbroek © Jeroen Willems / RTV Noord

Illegaal gebruik

Eind 2020 hield de Jan Ligthartschool op te bestaan en kwam het gebouw deels leeg te staan. De Apenrots kreeg van de gemeente tot augustus 2021 om een andere locatie te vinden in verband met plannen voor woningbouw op die locatie. De gemeente heeft de kinderopvang vervolgens nog respijt gegeven tot 1 januari 2022, maar nog altijd is De Apenrots niet vertrokken.
Verantwoordelijk wethouder Erik Drenth gaf tijdens de bespreking aan het lastig te vinden om een bestuurlijk verhaal te zetten tegen over de emoties van de ouders, maar was wel heel duidelijk. 'Sinds 1 januari is de bruikleenovereenkomst verlopen. En dus is er in feite sprake van illegaal gebruik. Ik snap dat het heel gevoelig ligt, maar het is voor ons ook belangrijk om in het traject met het dorp een betrouwbare overheid te zijn', zei Drenth.

'Ik sta met mijn rug tegen de muur'

Eigenaar Nicole Vroom van De Apenrots sprak ook in tijdens de vergadering. Ze vroeg de gemeenteraad om mee te denken met haar situatie en die van de ouders die gebruik maken van de kinderopvang.
'Ik sta met mijn rug tegen de muur. Andere ruimtes die beschikbaar zijn, zijn of te klein of hebben te weinig buitenruimte. Kortom ze voldoen niet aan de eisen van de GGD', zei Vroom.

Juridische procedure

De gemeente Midden-Groningen is begin dit jaar een juridische procedure tegen Vroom begonnen om de kinderopvang uit het gebouw te krijgen.