GIJS wordt vereeuwigd in Groninger Archieven

Jos Teisman(links) en Jack Venema (tweede van rechts zijn trots op hun werk
Jos Teisman(links) en Jack Venema (tweede van rechts zijn trots op hun werk © Henk Elderman/RTV Noord
Het was monnikenwerk voor Jack Venema en Jos Teisman om het rijke archief van ijshockeyclub GIJS te bundelen. Beide oud-spelers werkten er vier jaar aan om alle krantenknipsels, programmaboekjes en foto's voor de eeuwigheid te bewaren.
Donderdagavond was het grote moment daar voor beide ex-ijshockeyers. De ijshockeyclub had er een heuse persconferentie voor georganiseerd in de ijshal waar de verschillende teams hun thuiswedstrijden spelen. Er lag nog geen ijsvloer. Dat is in de tweede week van september wel het geval.
Venema (links) en Teisman aan het inpakken
Venema (links) en Teisman aan het inpakken © Henk Elderman/RTV Noord

Boekwerken

Aan het eind van het formele deel werd een van de twintig mappen overhandigd aan Sebastiaan Vos van de Groninger Archieven. De boekwerken stonden ook uitgestald zodat de aanwezigen meteen een indruk konden krijgen van de historie van 'GIJSSIE', zoals de vereniging in de volksmond ook wel wordt genoemd.
Sinds 1969 bestaat de club. Tot en met 1993 werd er gespeeld in het Stadspark. Daarna werd Kardinge de thuisbasis.
Bekijk de video:
Monnikenwerk voltooid: archief GIJS na jaren in kaart gebracht

Semi-profs?

De terugblik op het afgelopen seizoen werd gedaan door hoofdcoach Csaba Kercso-Magos. Hij roemde de inzet van het team. Vooral omdat elf spelers waren vertrokken en er ook regelmatig een beroep gedaan werd op spelers uit het tweede team. Desondanks haalde GIJS de halve finale van de Eredivisie.
De doelstelling van de trainer is om volgend seizoen nog een stapje hoger te komen. Als klap op de vuurpijl gaf hij aan op termijn graag over semi-professionals te beschikken. 'Help ons om dat mogelijk te maken', stak hij zijn wens niet onder stoelen of banken.

Nieuw Kardinge

Of het ooit zover komt, is de vraag. Wellicht dat de verhuizing van Kardinge mogelijkheden biedt. In 2028 of tenminste niet later verrijst er een nieuw ijsstadion bij de Kardingerbult.
Voorzitter Jacob van Gelder liet de eerste tekeningen van de plannen zien. Hij gaf aan dat GIJS in het nieuwe onderkomen graag over een betere en grotere sponsorruimte wil beschikken. GIJS wordt, net zoals andere verenigingen die gebruik maken van het ijs, in elk geval ruimschoots de mond gegund om mee te praten met de gemeente in het hele traject rondom de nieuwbouw.
Voor de kortere termijn is GIJS verzekerd van nog twee jaar met HEPRO uit Zuidbroek als hoofdsponsor. Het bedrijf strikte zelf ook nog een iets kleinere geldschieter als ijssponsor.