Opnieuw bus met asielzoekers teruggestuurd naar Ter Apel; burgemeester boos

Asielzoekers bereiden zich voor op de nacht
Asielzoekers bereiden zich voor op de nacht © ANP
Burgemeester Jaap Velema van Westerwolde vindt het 'onbegrijpelijk' dat veiligheidsregio's besluiten om bussen met (overlastgevende) asielzoekers terug te sturen naar het overvolle Ter Apel. Hij kan er dan ook niet bij dat de voorzitter van het Veiligheidsberaad daar sympathie voor lijkt te hebben.
'Ik denk niet dat Hubert Bruls weet waar hij het over heeft', zegt Velema als reactie op berichtgeving van vrijdagochtend waarin Bruls zegt te snappen dat gemeentes asielzoekers terug sturen naar Ter Apel.
De burgemeester van Westerwolde, waar Ter Apel onder valt, maakt zich dan ook ernstige zorgen over de veiligheid van personeel en andere asielzoekers, nu het terugsturen van bussen steeds vaker lijkt te gebeuren.

Burgemeester roept: 'Stuur de bussen niet terug'

Afgelopen nacht gebeurde dat opnieuw, toen een bus met zo'n twintig asielzoekers vanuit Amsterdam werd teruggestuurd naar Ter Apel. Volgens Velema veroorzaakten zij overlast in de opvang daar. Eenmaal teruggestuurd moest de groep de nacht buiten doorbrengen tussen de andere ongeveer 150 asielzoekers die dat ook deden.
'Het heeft ons heel veel werk gekost om ervoor te zorgen dat deze groep geen overlast zou geven in Ter Apel', vertelt Velema. 'Er is de hele avond extra toezicht geweest op deze groep en politie, boa's en beveiligers van Trigion hebben de groep nadrukkelijk gevolgd. Zo is ervoor gezorgd dat ze geen overlast zouden geven aan de groep kwetsbare asielzoekers die ook in Ter Apel verblijven.'
De problemen zijn hier vele malen groter dan een paar overlastgevers in je gemeente hebben
Burgemeester Jaap Velema
De burgemeester wil daarom nogmaals oproepen: 'Stuur de bussen niet terug naar Ter Apel. De problemen zijn hier vele malen groter dan een paar overlastgevers in je gemeente. Het kan niet zo zijn dat Ter Apel de oplossing is voor alles is.'

Amsterdam-Amstelland: 'Verhaal klopt niet, er was geen plek'

Overigens weerspreekt de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland dat de bus uit Amsterdam is weggestuurd omdat de asielzoekers overlast zouden veroorzaken. De bus zou simpelweg niet aangekondigd zijn.
'Het verhaal klopt dus niet', meldt woordvoerder Joric Kerstens. 'Wij hebben de afspraak om op de hoogte gehouden te worden, maar hebben geen signaal gekregen van het COA. We hebben dus niks kunnen organiseren, zoals een bed.'
Ook na de uitleg van Amsterdam-Amstelland blijft Velema erbij dat de groep overlast heeft veroorzaakt in de crisisopvang in Amsterdam en dat dat de reden is voor het terugsturen. Volgens de burgemeester hebben meerdere bronnen hem dat verteld.
Een landelijk woordvoerder van het COA weet dat 'er gedoe was' over een teruggestuurde bus. Wat de reden van het terugsturen was, kunnen zij niet meer nagaan.

Afgelopen dagen ruim honderd buiten slapende asielzoekers

Al een aantal dagen kiezen tientallen asielzoekers ervoor om in de nacht buiten te slapen. Ze hopen daarmee sneller aan de beurt te zijn in het aanmeldproces en zo hun asielprocedure te starten. Woensdagavond waren het er voor het eerst meer dan honderd, waarvan een deel ook verplicht buiten moest slapen omdat de bussen naar crisisopvangen al waren vertrokken.
Asielzoekers maakten toen provisorische tenten door middel van dranghekken en uitgedeelde lakens. Afgelopen nacht verbleven er opnieuw ongeveer 150 asielzoekers op het grasveld voor de COA-opvang.

Opnieuw tenten? 'Nee', zegt de burgemeester

Het lijkt erop dat de opvangorganisatie er vanuit gaat dat die situatie nog wel even aanhoudt. De voorzieningen worden nog niet verwijderd, sterker nog: 'We hopen dat we ze zo snel mogelijk kunnen uitbreiden. Meer wc's en ook plekken waar bijvoorbeeld baby's kunnen worden verschoond', meldt het COA vrijdag.
Of het opnieuw plaatsen van grote paviljoententen een optie is, zoals begin dit jaar? De gemeente zit daar niet op te wachten.
'Ik ga er echt voorliggen als er een verzoek komt om extra tenten of opnieuw paviljoens te plaatsen', zegt burgemeester Velema. 'De druk op en de draagvlak in Ter Apel is zo ernstig dat ik vind dat Ter Apel deze lasten niet in zijn eentje moet dragen. Het is aan landelijke verantwoordelijkheid. Zeker nu vanwege de landelijke crisisstructuur.'