Deze dag: Bauke Mollema wint een Touretappe

Bauke Mollema viert feest op het podium na zijn ritzege
Bauke Mollema viert feest op het podium na zijn ritzege © ANP
Hij is dat jaar in de Tour de France een soort van luxe helper; een ‘edelknecht’ van de Spanjaard Alberto Contador, die door een valpartij al snel kansloos achterop raakt. Daardoor kan Bauke Mollema zijn eigen kans gaan. Hij slaat toe op deze dag in etappe vijftien, 16 juli 2017. Na een solo van dertig kilometer.
Achter de ontketende Groninger rijdt een groepje met onder meer Primoz Roglic en Warren Barguil, mannen die ook in de huidige Toureditie nog regelmatig voorin opduiken. Ze komen tot op elf seconden, maar krijgen het gaatje niet gedicht. In Le Puy-en-Velay ‘rijdt Bauke Mollema zich in de geschiedenisboeken’ zoals Daan Hakkenberg het omschrijft in het Dagblad van het Noorden.
Mollema is op dat moment al zeven jaar lang de ‘Tour-hoop van Nederland'. In 2016 lijkt een podiumplaats haalbaar, tot een valpartij vlak voor het einde van de ronde roet in het eten gooit. En dan is er die prachtige overwinning een jaar later. Wielerkenner- en liefhebber Theo Sikkema weet nog dat hij ‘gloeide van trots'. Bauke wint! En hoe.
Vanwege die stijl, door viervoudig etappewinnaar Erik Dekker in de krant omschreven als ‘hoekig’ rijden, ziet het er soms wat onbeholpen uit, de manier waarop Mollema zich voortbeweegt. Het doet Dekker denken aan Joop Zoetemelk: ‘het bijzondere is dat Bauke altijd wel hoekig rijdt, maar als hij ook nog hard hoekig rijdt, vind ik het kunst’, aldus Dekker.
Op deze dag in 2017 rijdt hij naar zijn grootste triomf. En vorig jaar herhaalde hij die stunt, ‘een beetje op dezelfde wijze’, zegt Sikkema. Twee Touretappes gewonnen, wat een palmares. Als ik veronderstel dat het daar wel bij zal blijven, wijst Theo me terecht. Niet voor niets heeft de inmiddels 35-jarige Groninger onlangs nog voor vier jaar bijgetekend.
Mollema kan als geen ander focussen, leven voor zijn sport en houdt bovendien van trainen. Het is dan ook geen toeval dat hij onlangs nog kampioen van Nederland werd bij de tijdrijders. ‘Dat-ie won was een verrassing, maar hij had zich wel helemaal toegelegd op deze wedstrijd, had-ie tevoren verteld.’ Sikkema verwacht dat, als er geen zware blessures komen, Mollema na z’n veertigste nog steeds koerst. En dan is een derde etappezege in de Tour ook nog mogelijk. Al is de vorm er tot nu toe niet dit jaar. ‘Hij is niet goed’.
Op deze dag, 16 juli 2017 was Mollema wel goed. Hij had ‘een superdag’. Sloop weg in de afdaling van de Col de Peyra Taillade. Het gaatje werd driekwart minuut. Barguil, Gallopin, Ulissi en Roglic doen wat ze kunnen, maar Bauke houdt stand.
'Het was de zwaarste solo uit mijn carrière’, zegt hij na de finish in Le Puy-en-Velay. Uitgerekend vandaag koerst het peloton op weg naar Mende nog eens door die plaats, waar Mollema zo’n zoete herinnering aan koestert. Hup Bauke!