Overvolle trein op weg naar Schiphol komt niet verder dan Zwolle: 'Het was onveilig'

Drukte bij een NS-trein (ter illustratie)
Drukte bij een NS-trein (ter illustratie) © ANP
Een overvolle trein die vrijdagmorgen van Hoofdstation Groningen op weg was naar Schiphol, is niet verder gekomen dan Zwolle. De machinist oordeelde dat verder rijden in verband met de veiligheid geen optie was en gelastte iedereen uit te stappen.
De overvolle intercity vertrok vrijdagmorgen om 10.48 uur vanaf het Hoofdstation in Groningen richting onze nationale luchthaven. Toen was het aantal passagiers kennelijk nog te overzien, maar in Assen raakte de trein nóg voller. Op station Zwolle was de limiet bereikt, vond de machinist.

'Als u tenminste bij uw telefoon kan...'

‘Vindt u dit nou ook zo’n volle trein, meld dit dan op ns.nl, als u tenminste bij uw telefoon kan', tekende stadsblog Sikkom op uit de mond van Bastiaan uit Stad, die op weg was naar een concert in Antwerpen.
Volgens Sikkom, dat weet dat de intercity van 10.48 uur de kortst mogelijke trein was die je kan laten rijden, werd er in Zwolle bovendien gemeld dat het treinpersoneel de reis had gestaakt 'om een signaal af te geven'.
Mijn collega's vonden het niet verantwoord om nog verder te reizen
Woordvoerder NS
'Mijn collega's vonden het niet verantwoord om nog verder te reizen', zegt woordvoerder Léonie Bosselaar van de NS. Ze zegt bekend te zijn met het feit dat het op het traject Groningen-Schiphol af en toe erg druk is. 'We geven daarom ook altijd het advies om de reisplanner te checken. Daarin is te zien hoe lang een trein is en hoe druk die is.'
Het betrof een trein van dit type:
Een NS-trein
Een NS-trein © FPS/Jos Schuurman

Personeelstekort

De vraag is natuurlijk waar 'm de fout zit: was het daadwerkelijk te druk, of heeft de NS een te korte trein ingezet? De vervoerder beroept zich op een tekort aan personeel.
Bosselaar: 'We kijken inderdaad ook naar oplossingen om treinen langer te maken, maar helaas hebben ook wij te maken met een personeelstekort. Op een langere trein horen twee conducteurs te zitten, en dat is op dit moment niet mogelijk.'

'Zal geen trend worden'

'Ik ga er niet vanuit dat dit een trend wordt', zegt de woordvoerder. 'Gelukkig gebeurt dit ook niet heel vaak. Mensen kunnen ook gewoon met de trein naar Schiphol, maar nogmaals: check vooraf even de reisplanner.'