Gladde stenen in Stad, buurtbewoners zijn er klaar mee: 'De klinkers eruit'

Buurtbewoners verwijderen een aantal stenen
Buurtbewoners verwijderen een aantal stenen © Robert Smid/RTV Noord
Bewoners van stadswijk Vinkhuizen zijn de valpartijen door gladde straatstenen zat. Een aantal bewoners haalde daarom vrijdagavond klinkers uit de grond. 'Er wordt niet naar ons geluisterd dus we hebben geen andere keuze.'
'We willen een punt maken om aan te tonen dat we het menen', zegt Esther Gruben over de problematiek in haar wijk. Zij maakt zich zorgen.
Volgens haar heeft de gemeente een onzorgvuldige stroefmeting gedaan, om te controleren hoe glad het nou daadwerkelijk is. 'Als ik hier op mijn slippers overheen loop, merk ik dat het nog glad is', zegt ze.
We hebben al meerdere acties gedaan, maar er gebeurt eigenlijk niks
Esther Gruben - buurtbewoner

'Er glijden geregeld mensen uit'

Volgens haar glijden er geregeld mensen uit over een te gladde straat, wat een gevaarlijke situatie creëert. 'We hebben hier al twintig jaar last van, we hebben meerdere acties gedaan. Maar er gebeurt eigenlijk niks.'
De gemeente heeft de steentjes schoongemaakt, maar ze blijven nog steeds glad. 'Op basis van een heel klein plasje een meting doen, dat is gewoon niet zo zorgvuldig', zegt een boze Gruben.
De oplossing is voor haar duidelijk: 'De klinkers eruit', aldus Gruben.

'Er wordt niet geluisterd'

'Veel ongelukken door de gladheid van de stenen, het is belachelijk dat deze stenen hier zo liggen in deze buurt', vertelt medebewoner Anneke Schulting. Zij is erg aangeslagen en boos.
'We proberen alles op een nette manier te regelen. Er wordt niet naar ons geluisterd dus we hebben geen andere keuze dan dit zo te doen.' Schulting is zelf ook een paar keer gevallen en kent nog anderen. 'Ik ken een buurvrouw die met een rollator loopt door deze stenen.'

Stenen vervangen

De buurt heeft de stenen op een klein gedeelte weggehaald en vervangen door stroeve stenen waar je minder snel op uitglijdt. Hierin werden zij geholpen door de SP Groningen, die het initiatief heeft gestart en het probleem ook heeft aangekaart in de gemeenteraad.

Wat is de oplossing?

Die stroeve stenen zijn volgens Gruben de oplossing voor het probleem. 'Die moeten op het plein komen, want daar glijden mensen tenminste niet over uit.' Als de stroeve stenen eenmaal liggen, hoopt zij dat de problematiek in de wijk opgelost is.
'Dan wordt het wel een stuk veiliger, en hoef je je na een regenbui geen zorgen meer te maken', aldus Gruben.
Toenmalig wethouder Chakor beloofde in mei dat de stenen vervangen worden als het schoonmaken niet zou helpen, maar dat duurt de actievoerende buurtbewoners te lang.