FC Groningen na twee keer een uur sterker dan VfL Osnabrück

De aanvallers van FC Groningen proberen druk op de bal te zetten
De aanvallers van FC Groningen proberen druk op de bal te zetten © Stefan Bleeker/RTV Noord
Dankzij een benutte penalty heeft FC Groningen met 2-1 van VfL Osnabrück gewonnen. Cyril Ngonge was de matchwinner in Duitsland.
Onder het toeziend oog van zo'n vijfhonderd FC Groningen supporters speelde de ploeg van Frank Wormuth in het Stadion an der Bremer Brücke twee keer een uur tegen VfL Osnabrück, uitkomend op het derde niveau van Duitsland.
De Duitse oefenmeester is duidelijk nog zoekende naar zijn ideale basisformatie. Ook tegen Osnabrück stonden spelers op het veld die nog niet eerder met elkaar hadden gespeeld.

Moeite met druk op bal krijgen

Zaterdagmiddag kreeg het koppel Wessel Dammers en Marin Sverko de voorkeur centraal achterin. Neraysho Kasanwirjo werd opgesteld als rechtsback en Yahya Kalley begon als linksback tegen de fysiek sterke Duitse ploeg.
Laros Duarte en Joey Pelupessy speelden voor de verdediging op het middenveld en Tomas Suslov mocht het vanaf de rechterkant proberen, nadat hij tegen de amateurs van VV Veelerveen nog als linksback werd opgesteld. Ramon Pascal Lundqvist stond als 'tien' opgesteld en de jarige Paulos Abraham als linksbuiten. De door andere clubs begeerde Jørgen Strand Larsen begon in de punt van de aanval.
Al vroeg in de wedstrijd kwam FC Groningen twee keer gevaarlijk voor de goal van Philipp Kühn. Eerst schoot Suslov hoog over en nog in dezelfde minuut zag Strand Larsen een prima schot op de vuisten van de Duitse doelman belanden.
VfL Osnabrück kreeg daarna een aantal mogelijkheden die werden ingeleid door Sverko, die een aantal keren opzichtig in de fout ging. De ploeg van Wormuth had met name moeite om druk op de bal te krijgen. Daarnaast was de afstemming onderling regelmatig onvoldoende en werd er veel te weinig van kant gewisseld.
Wormuth: 'We ontwikkelen ons als ploeg, op tactisch gebied'

Openingstreffer Lundqvist

Het was echter niet zo dat de Duitsers veel uitgespeelde kansen kregen in de eerste zestig minuten. Kasanwirjo was vlak voor rust dicht bij de openingstreffer na een knappe pass van Duarte binnendoor. De rechtsback stuitte echter op de doelman van Osnabrück. Na de pauze begonnen de Duitsers in de eerste minuten wat feller, maar daarna ontstonden meerdere kansen voor FC Groningen.
Met name Abraham was een paar keer verantwoordelijk voor een gevaarlijke steekpass waardoor er een kans voor FC Groningen ontstond. Na precies zestig minuten kwam de ploeg van Wormuth op een 1-0 voorsprong. Lundqvist kreeg de bal op een presenteerblaadje na wederom een goede steekpass van Abraham. Daardoor kon Kalley voorgeven en belandde de bal via Strand Larsen bij de Zweedse middenvelder die goed bij de tweede paal stond opgesteld.
De spelers van de FC bedanken de meegereisde supporters
De spelers van de FC bedanken de meegereisde supporters © Erik Hogeboom/RTV Noord
In het tweede bedrijf stuurde Wormuth een compleet nieuw elftal het veld in. Peter Leeuwenburgh stond na een blessure voor het eerst weer tussen de palen. Mike te Wierik en Radinio Balker waren de centrale verdedigers. Liam van Gelderen begon als rechtsback en Damil Dankerlui mocht het vanaf de linkerkant proberen. Emmanuel Matuta en de door FC Emmen begeerde Daniël van Kaam stonden voor de verdediging opgesteld. Ragnar Oratmangoen, Daleho Irandust, Michael de Leeuw en Patrick Joosten completeerden de elf.

Leeuwenburgh niet vrijuit

Vooral Van Kaam en Balker maakten een goede indruk, waar FC Groningen sowieso frivool aan de tweede helft begon, met kansen voor De Leeuw en Irandust. Na knap voorbereidend werk van Oratmangoen kreeg de Zweed de bal op een presenteerblaadje, maar hij zag zijn inzet uiteenspatten op de paal, waardoor de voorsprong voor FC Groningen minimaal bleef.
Toch was het de thuisploeg die een kwartier voor tijd op gelijke hoogte kwam. Jannes Wulff zag zijn, niet al te harde inzet, achter Leeuwenburgh verdwijnen. Daarbij ging de doelman van FC Groningen niet helemaal vrijuit.
Leeuwenburgh: 'Blij om weer op het veld te staan'

Penalty na overtreding op Irandust

Wormuth mocht uiteindelijk Irandust bedanken dat er toch nog gewonnen werd. De middenvelder werd in het zestienmetergebied onderuit gelopen, waarna de scheidsrechter de bal op de stip legde. Die bal werd benut door Ngonge, die afgelopen woensdag ook al twee keer raak schoot vanaf de stip.
Zondag staat de volgende oefenwedstrijd voor FC Groningen op het programma. In Rolde is FC Emmen dan de tegenstander.

Opstellingen FC Groningen:

Eerste helft: Verrips, Kasanwirjo, Dammers, Sverko, Kalley, Pelupessy, Duarte, Lundqvist, Suslov, Strand Larsen, Abraham.
Tweede helft: Leeuwenburgh, Van Gelderen, Te Wierik, Balker, Dankerlui, Matuta, Van Kaam, Irandust, De Leeuw, Joosten (90'Ngonge)

13 juli: VV Veelerveen – FC Groningen: 0-15

Doelpunten FC Groningen: Strand Larsen (3), Oratmangoen (2), Suslov (2), Abraham (2), Ngonge (2), Valente, Postema en Dankerlui

16 juli: VfL Osnabrück – FC Groningen 1-2

Doelpunten FC Groningen: Lundqvist en Ngonge

17 juli: FC Emmen – FC Groningen (in Rolde, 14.00 uur)

23 juli: SV Werder Bremen - FC Groningen (in Delmenhorst, 17.00 uur)

27 juli: Velocitas 1897 – FC Groningen (terrein HFC'15, Hoogkerk, 18.00 uur)

30 juli: FC Groningen – Osasuna (Euroborg, 16.00 uur)