Van eigen bedrijf in Charkov naar baan in Stadskanaal: het verhaal van Anton Moshkov uit Oekraïne

Anton Moshkov vlucht samen met zijn vrouw, dochter en hun twee ratten naar het westen
Anton Moshkov vlucht samen met zijn vrouw, dochter en hun twee ratten naar het westen © Eigen foto
Tot voor kort had Anton Moshkov uit Oekraïne nog een eigen bedrijf in de stad Charkov. Nu is hij de oorlog daar ontvlucht en woont samen met zijn vrouw en dochter bij een gastgezin in Kropswolde. Ook heeft hij een baan gevonden in Stadskanaal en gaat zijn 9-jarige dochtertje in Hoogezand naar school. Hij voelt zich welkom in Nederland, maar binnenkort moeten ze verhuizen. Daarom zoeken ze nog naar woonruimte.
‘Ik had twaalf jaar een eigen reisbureau in Charkov en mijn vrouw was zelfstandig fotograaf’, vertelt Moshkov. ‘Dat liep enorm goed, ik had een geweldig leven daar.’
Maar dat verandert als op donderdag 24 februari Rusland Oekraïne binnenvalt. In de eerste paar maanden blijft Moshkov met zijn gezin in hun stad wonen. Ze moeten vaak schuilen in schuilkelders of de metrohal voor bombardementen en artillerie. Charkov komt steeds zwaarder onder vuur te liggen, de stad in het oosten van Oekraïne ligt tot op de dag van vandaag in de zwaarste vuurlinie.
De school van Anton’s dochter in Charkov wordt compleet verwoest
De school van Anton’s dochter in Charkov wordt compleet verwoest © Eigen foto
Er zit voor de familie niets anders op dan te vluchten. Samen met zijn vrouw, dochter en hun twee ratten vertrekt Moshkov per auto naar het veilige westen. De eerste twee maanden blijven ze in het midden van Oekraïne om daarna door te reizen.

Van Charkov naar Kropswolde

Na een reis van vijf dagen vanuit Oekraïne komen ze aan in Nederland. Ze worden opgevangen door een gezin in Kropswolde, waar ze nu nog steeds wonen. Bij hun aankomst krijgen ze zelfs een cadeau van de buurt; twee fietsen zodat ze kunnen gaan en staan waar ze willen.
Hij voelt zich enorm welkom in het dorp. ‘Ik wil vooral onderstrepen hoe geweldig het is dat dit gezin ons heeft opgevangen. Het vervult me met een groot gevoel van dankbaarheid.’
Anton Moshkov tijdens zijn vrijwilligerswerk voor VluchtelingenWerk Nederland
Anton Moshkov tijdens zijn vrijwilligerswerk voor VluchtelingenWerk Nederland © Eigen foto
Bij de pakken neerzitten is er voor hem niet bij. Na een korte tijd vindt Moshkov een baan in Stadskanaal bij een bedrijf voor vakspecialisten en is hij vrijwilliger bij stichting VluchtelingenWerk. Met zijn gezin probeert hij er, ondanks alles, het beste van te maken.

Nieuw onderkomen

Na ruim vier maanden bij het gastgezin moet de familie naar een andere plek uitkijken. Het gezin uit Kropswolde heeft na de vakantie de ruimte weer nodig voor hun kinderen. ‘Eerst zouden we maar twee maanden bij het gezin blijven. Deze mensen beseften al snel dat in die korte periode het ons niet zou lukken om een baan en andere woonruimte te vinden, dus werden er nog twee maanden aan vastgeplakt.’ Moshkov besluit nu zelf op zoek te gaan naar een nieuw onderkomen en plaatst een oproep op Facebook.
Anton’s oproep op Facebook
Anton’s oproep op Facebook © Screenshot Facebook
En niet zonder resultaat; ‘De reacties zijn overweldigend, ik ben echt verrast’, vertelt hij enthousiast. ‘Er is al een aantal mensen in de regio dat ons een aanbod heeft gedaan, binnenkort gaan we kijken.’ Op den duur wil het gezin een appartement gaan huren, maar dat is nu nog te moeilijk. ‘Ik denk dat we over zes maanden wel iets gevonden hebben, maar tot die tijd moeten we een andere plek hebben.

Een nieuw leven

Anton Moshkov en z'n gezin zijn enorm blij met de hartelijkheid die ze hebben mogen ontvangen van de lokale bevolking, ondernemers en gemeenten. Terugkeren naar hun thuisland Oekraïne is voor het gezin geen optie: ‘De toerisme-industrie is daar helemaal verwoest’, legt hij uit. ‘Inclusief ons bedrijf. Er is, ook als er vrede komt, in de komende jaren geen perspectief op herstel van de sector. We hebben besloten om hier in Nederland ons leven van de grond af weer op te bouwen.’