Groningse klimaatonderzoekers aan wal op Spitsbergen: 'Hier komen we voor'

Maarten Loonen tijdens een eerder onderzoek op Spitsbergen
Maarten Loonen tijdens een eerder onderzoek op Spitsbergen © Steven Radersma/RTV Noord
De door de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) georganiseerde wetenschappelijke expeditie naar de Noordelijke IJszee is zaterdag aan land gegaan op een van de eilanden van Spitsbergen. De expeditie is al drie dagen in het gebied, maar wegens mist, hoge branding en ijsberen konden de onderzoekers niet landen.
De expeditie naar het onbewoonde eiland Edgeøa, waaraan vijftig onderzoekers deelnemen, moet in kaart brengen hoe het gebied verandert door de opwarming van de aarde. Die gaat in de poolgebieden tot vier keer sneller dan elders, aldus de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), dat de expeditie financiert.

Wie doen mee aan de expeditie?

Onder de deelnemers zijn klimaatwetenschappers, biologen, archeologen en sociologen die ieder hun eigen onderzoek doen. Zo trok een groep wetenschappers landinwaarts om de vegetatie te onderzoeken en monsters te nemen. Anderen verzamelden poep van ganzen of het gras dat vogels eten. Ook vijftig toeristen reizen mee. Zij verzamelden plastic afval in de vloedlijn, dat nader onderzocht zal worden.

IJsbeer in zicht

Lang duurde het veldwerk niet. Na enkele uren werd opnieuw een ijsbeer in het gebied gesignaleerd en moesten de expeditieleden terug aan boord van het onderzoeksschip. 'Het doen van onderzoek in dit gebied is altijd een uitdaging', vertelt expeditieleider Maarten Loonen. 'Ik ben supergelukkig dat we vandaag aan wal konden en begonnen zijn met het echte veldwerk. Hier komen we voor.'
De expeditie, die voluit de Netherlands Scientific Expedition Edgeøa Svalbard heet (SEES.nl), staat in een lange traditie van Nederlandse aanwezigheid op Spitsbergen (in het Noors Svalbard geheten). De archipel werd in 1596 ontdekt door zeevaarder Willem Barentsz. In de jaren 70 was er een Nederlands onderzoeksstation op Spitsbergen en in 2015 vond de eerste SEES.nl-expeditie plaats.