'Het wordt snik- en snikheet'; Nationaal Hitteplan treedt maandag in werking

Zonaanbidders bij de Hoornse Plas (archief)
Zonaanbidders bij de Hoornse Plas (archief) © Jos Schuurman/FPS
Er is tropische hitte op komst. 'Het is nu nog mooi weer, maar de komende dagen kan het wel eens té warm worden voor heel veel mensen', zegt weervrouw Harma Boer. 'Vooral dinsdag springt eruit, dan wordt het echt snik- en snikheet.'
Maandag loopt de temperatuur op naar 28 tot 30 graden. 'Verder de provincie in wordt het dus een tropische dag.'

Tropennacht na hete dinsdag

Dinsdag wordt volgens Boer zonovergoten. Het wordt 34 tot 36 graden en er staat niet veel wind. 'In de nacht blijft het waarschijnlijk 20 graden als minimum en dan hebben we het over een tropennacht.'

Noordwestenwind brengt verkoeling

Vanaf woensdag wordt het minder heet en is er kans op wat regen- en onweersbuien. 'De wind draait naar het noordwesten en dan is de hitte ook zo weer verdwenen.'

Nationaal Hitteplan in werking

Maandag treedt het Nationaal Hitteplan treedt maandag in werking, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Door de hitte in een groot deel van Europa kan er ook smog ontstaan. Mensen die gevoelig zijn voor smog kunnen hierdoor klachten krijgen. Daarom geldt behalve het hitteplan ook een smogwaarschuwing.
Het RIVM zegt dat de hitte ervoor kan zorgen dat kwetsbare groepen, zoals ouderen, gezondheidsproblemen kunnen ervaren. Daarbij kan het gaan om ongemakken zoals vermoeidheid, hoofdpijn en concentratieproblemen. Maar ook om ernstigere problemen zoals uitdroging en hitteberoerte.
'Ouderen vormen de kwetsbaarste groep, omdat zij hun lichaamstemperatuur slechter onder controle kunnen houden en minder snel een dorstgevoel hebben", aldus het RIVM.

Maatregelen voor kwetsbare groepen

Het Nationaal Hitteplan houdt in dat organisaties, professionals en vrijwilligers tijdig worden geattendeerd dat er aanhoudend warm weer is voorspeld waarbij maatregelen moeten worden genomen ter bescherming van de kwetsbare groepen. Zij kunnen dan op tijd maatregelen nemen om gezondheidsproblemen te verminderen of voorkomen.
Het besluit tot het instellen van het hitteplan is genomen in overleg met het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI).