Rechtbank doet uitspraak in zaak aanslag Willem Groeneveld

Tjeerd P. en Jaimy W.
Tjeerd P. en Jaimy W. © ANP
De Groningse rechtbank doet maandagmiddag uitspraak in de zaak rond de aanslag op het huis van Sikkom-journalist Willem Groeneveld. Jaimy W. en Tjeerd P. gooiden in augustus vorig jaar, midden in de nacht, een molotovcocktail door zijn voordeur.
Het openbaar ministerie eiste twee weken geleden vijf jaar cel en tbs tegen beide verdachten, en verdenkt hen van poging tot moord. De officier van justitie neemt de zaak hoog op, en spreekt van 'een aanslag op de persvrijheid'.

Coronademonstraties

Op de zitting van 4 juli bleek dat de twee verdachten elkaar kennen via demonstraties tegen de coronamaatregelen. Tjeerd P. zegt zich thuis te hebben gevoeld tussen de mensen die daar ook kwamen. Jaimy W. zegt juist vanwege zijn geloof tegen vaccinaties te zijn.
Na een demonstratie op 18 augustus afgelopen jaar gingen P. en W. naar het huis van P. Nadat ze veel hadden gedronken, maakten ze drie molotovcocktails en gingen ze naar de woning van Groeneveld. Ze hadden het op hem voorzien omdat Groeneveld op Sikkom geregeld kritisch schreef over coronademonstranten.

'Huis had kunnen afbranden'

Volgens deskundigen had het huis van Groeneveld en zijn vriendin kunnen afbranden, als de molotovcocktail op een andere plek was terechtgekomen. Groeneveld en zijn vriendin hadden daarbij kunnen overlijden. Zo ver kwam het niet: de journalist werd wakker en kon het ontstane vuur relatief snel doven.
P. en W. zijn volgens een psychiatrisch rapport verminderd toerekeningsvatbaar. Tjeerd P. is bovendien licht verstandelijk beperkt, en Jaimy W. heeft een persoonlijkheidsstoornis.
De advocaten van beide verdachten vinden de eis van de officier van justitie overdreven. De advocaat van P. benadrukt bijvoorbeeld dat Groeneveld en zijn vriendin niet in levensgevaar zijn geweest. De advocaat van W. zegt dat de verdachten wilden dat 'Groeneveld en zijn vriendin in angst zouden léven'. 'Ze hebben iemand bang willen maken, that's it', zegt hij. Beide advocaten pleiten voor vrijspraak.
De uitspraak wordt even na 13.00 uur verwacht. Zodra die bekend is zie je dat op onze website en app.