Grasbaancoureur Romano Hummel is klasse apart, Mika Meijer bestormt de top

Romano Hummel op de hoogste trede van het podium
Romano Hummel op de hoogste trede van het podium © Henk Elderman/RTV Noord
Vier starts en vier overwinningen in één week tijd, voor Romano Hummel de normaalste zaak van de wereld. Voor champagne heeft hij geen tijd. Het is vooral kilometers maken door heel Europa.
Op zijn thuisbaan in Aduard laat de grasbaancoureur uit Hoogkerk opnieuw zien dat hij onklopbaar is. Het zit even tegen in de tweede heat door machinepech. Maar verder ziet de concurrentie hem vanaf de start als een komeet vertrekken. Op de ruim achthonderd meter lange baan in Aduard draait hij de gashendel vol open.

Reizen met veel kilometers

Nadat hij in achtereenvolgens Noordwolde, het Duitse Zweibrucken en het Franse Marmande de snelste is, krijgt hij bij de huldiging in Aduard opnieuw de grootste bokaal. 'Normaal rijd ik niet vier keer in de week. Hooguit twee of drie keer. Het is vooral veel reizen met heel veel kilometers. Ik ben echt toe aan een aantal dagen ontspanning met het gezin. Het is wel goed voor het zelfvertrouwen. En ik leer er elke keer weer van', puft Hummel duidelijk vermoeid van de afgelopen dagen.
Romano is een klasse apart. Ik kom er voorlopig nog niet aan te pas
Mika Meijer

Aan de buitenkant

Achter hem is de strijd om de andere podiumplaatsen in volle gang. Mika Meijer uit Winschoten ligt lang op de derde plaats, maar in de allerlaatste meters voor de finish scheurt hij de Deen Jacob Bukhave nog voorbij.
'Ik merkte in de rondes ervoor dat ik sneller was. Ik had ook al een paar keer geprobeerd om er langs te komen. In de laatste bocht deed ik een poging aan de buitenkant. En dat wilde wel', vertelt Meijer na de huldiging.
Hij staat dus een treetje lager dan Hummel. Het verschil is echter veel groter dan de stap naar nummer één op het podium. 'Romano is een klasse apart. Ik kom er voorlopig nog niet aan te pas.' Hoe lang het nog duurt voordat hij Hummel een keer klopt? 'Misschien weet jij het, ik weet het niet', is Meijer realistisch. Wel duidelijk is dat hij grote stappen heeft gemaakt in de tijd dat hij in Denemarken veel aan speedway doet.
Bekijk de video:
Romano Hummel wint ook in Aduard, na drukke en succesvolle week

Machine lenen

Dat ziet Hummel ook als hij Meijer ziet rijden. De beide coureurs komen elkaar vaker tegen bij races. Meijer doet, zoals afgelopen woensdag, ook mee aan de WK challenge. Als zijn machines mankementen vertonen, leent hij een motor van Hummel. 'Ik kan goed met hem en de mensen om hem heen opschieten. Daarom leen ik ook een motor uit. Normaal zou ik dat niet zomaar doen.'

Totaal geen druk

Misschien dat er ooit een tijd komt dat Hummel eerst even nadenkt voordat hij Meijer de helpende hand toesteekt. De Winschoter is goed op weg om een stevige concurrent te worden. De goede resultaten van de afgelopen weken zeggen genoeg.
'Ik denk wel dat ik op den duur een beetje bij de top van Nederland hoor in ieder geval. Ik probeer de top van Europa te halen.' zegt de ambitieuze Meijer. Hummel is al veel verder in zijn loopbaan. De regerend wereldkampioen lijkt van druk totaal geen last te hebben. En als de machine hem een keer in de steek laat, kan hij een beroep doen op een goede monteur die hem ook nog, indien nodig, mentaal bijstaat.
'Ik weet natuurlijk niet wat de resultaten zijn de komende tijd. Ik kan er ook een keer afgaan. Daar moet je mee om leren gaan. Het is afwachten hoe het gaat. Ik kan een klap oplopen, maar ook nog meer vertrouwen krijgen.'