FC Groningen met minimaal verschil langs FC Emmen

Spelers maken zich op voor een corner
Spelers maken zich op voor een corner © RTV Noord
FC Groningen heeft op sportpark Boerbos in Rolde de traditionele oefenwedstrijd tegen FC Emmen met 2-1 gewonnen. Meer dan 3000 toeschouwers zagen doelpunten van Patrick Joosten en Mike te Wierik.
Nog geen dag nadat FC Groningen met 2-1 wist te winnen van VfL Osnabrück stond de volgende oefenwedstrijd alweer op het programma. Het liefst had Frank Wormuth, net als tegen de Duitsers een dag eerder, weer twee keer zestig minuten gespeeld. Doordat FC Emmen niet voldoende spelers op de been kon krijgen voor die variant, werd er gewoon twee keer 45 minuten gespeeld. Wormuth wil de belastbaarheid van zijn spelers de komende weken flink uitbouwen.

Vrijwel zelfde elf als tegen Osnabrück

De ploeg die door de Duitse trainer in de eerste helft het veld werd ingestuurd, was bijna identiek aan de eerste formatie tegen Osnabrück. Alleen stond Patrick Joosten aan de linkerkant ten koste van Paulos Abraham. Wessel Dammers en Marin Sverko stonden wederom als centraal duo aan de aftrap.
De ploeg van Dick Lukkien begon met oud-FC Groningen-spelers Maikel Kieftenbeld aan de aftrap. Lorenzo Burnet, Jeroen Veldmate, Miguel Araujo, Fernando Pacheco en Oussama El Azzouzi ontbraken bij de promovendus.
Beide ploegen hielden elkaar in de beginfase goed in evenwicht. Na een kwartier raakte linksback Yahya Kalley van FC Groningen vervelend geblesseerd aan zijn hoofd. Kalley passeerde Rui Mendes, die de Zweed daarna ten val bracht en ongelukkig met zijn noppen tegen het hoofd van de verdediger aankwam. Damil Dankerlui verving Kalley, die niet verder kon.
Wormuth: 'We zijn op de juiste weg'

Prima combinatievoetbal

Na twintig minuten spelen was de eerste kans te noteren op sportpark Boerbos in Rolde. FC Emmen-aanvaller Ole Romeny knalde de bal hard in de linkerhoek, maar Michael Verrips voorkwam het openingsdoelpunt met een prachtige redding. Een minuut later was het aan de andere kant wel raak. Tomas Suslov gaf de bal diep op Jørgen Strand Larsen. De Noor vertrok op randje buitenspel, maar mocht door en kreeg de bal bij Patrick Joosten, die de bal keurig achter Eric Oelschlägel schoot.
FC Groningen bleef in de eerste helft de betere ploeg, met soms prima combinatievoetbal. Toch was de grootse kans voor de ploeg van Dick Lukkien. Jasin Assehnoun zag zijn schot van de lijn worden gehaald, door de niet overtuigende Sverko.
Dammers: 'Mijn situatie is veranderd; de club laat me niet gaan'

Te Wierik scoort de tweede

Na de pauze stuurde Wormuth, op Dankerlui na, een compleet nieuw elftal het veld in, wat momenteel toch wat meer weg krijgt van het reserveteam, alhoewel er nog voldoende spelers niet zeker zijn van hun plek.
De Trots van het Noorden begon wederom prima, met een goede mogelijkheid voor Abraham. De linksbuiten sprintte het halve veld over, maar zag zijn schot van binnen de zestien meter gekeerd worden door Oelschlägel. De volgende mogelijkheid was wel raak voor FC Groningen. Na een hoekschop kwam de bal ineens voor de voeten van Mike te Wierik, die vanuit de draai onberispelijk raak schoot.
Toeschouwers en pers kijken geïnteresseerd toe vanaf de hoofdtribune op Sportpark Boerbos © Stefan Bleeker/RTV Noord

Kansen voor FC Emmen

De verdediger uit Hengevelde stond de tweede helft met Emmanuel Matuta in het centrum. Lang kon FC Groningen niet genieten van de marge, want drie minuten later maakte Rui Mendes het verschil weer een doelpunt minder. De aanvaller kreeg de bal in de zestienmeter voor zijn voeten en schoot hem achter doelman Jan de Boer. Peter Leeuwenburgh maakte zaterdag weer zijn eerste minuten, maar kon tegen FC Emmen niet direct weer in actie komen.
In het verdere verloop van de tweede helft ging de ploeg van Lukkien nadrukkelijk op jacht naar de gelijkmaker. De kansen waren echter niet aan Remi van Ekeris, Azzeddine Toufiqui en Gonzalo Sanches besteed.
Lukkien: 'Positief verrast door FC Groningen'

Opstellingen FC Groningen:

Eerste helft: Verrips; Kasanwirjo, Dammers, Šverko, Kalley (15’ Dankerlui); Pelupessy, Duarte, Lundqvist; Suslov, Strand Larsen, Joosten.
Tweede helft: De Boer; Van Gelderen, Te Wierik, Dankerlui (70’ Irandust); Ngonge, Matuta, Van Kaam, Oratmangoen, Abraham; De Leeuw, Postema.

Opstelling FC Emmen:

Oelschlägel; Luzayadio, Hardeveld, Dirksen, Bijleveld; Bernadou, Kieftenbeld; Mendes, Romeny, Assehnoun; Scholte.
13 juli: VV Veelerveen – FC Groningen: 0-15
Doelpunten FC Groningen: Strand Larsen (3), Oratmangoen (2), Suslov (2), Abraham (2), Ngonge (2), Valente, Postema en Dankerlui
16 juli: VfL Osnabrück – FC Groningen 1-2
Doelpunten FC Groningen: Lundqvist en Ngonge
17 juli: FC Emmen – FC Groningen 1-2
Doelpunten FC Groningen: Joosten en Te Wierik
23 juli: SV Werder Bremen - FC Groningen (in Delmenhorst, 17.00 uur)
24 juli: Blau-Weiß Lohne - FC Groningen (in Lohne, 13.00 uur)
27 juli: Velocitas 1897 – FC Groningen (terrein HFC'15, Hoogkerk, 18.00 uur)
30 juli: FC Groningen – Osasuna (Euroborg, 16.00 uur)