Tientallen actievoerders verzamelen zich bij cellencomplex in Stad

Actievoerders bij het cellencomplex aan de Hooghoudstraat in Stad
Actievoerders bij het cellencomplex aan de Hooghoudstraat in Stad © RTV Noord
Tientallen mensen hebben zich zondagavond verzameld bij het cellencomplex in de Hooghoudtstraat in de stad Groningen. Ze stonden op en langs de weg voor het complex en hadden spandoeken bij zich waarin ze zich onder meer uitspreken tegen nieuwsorganisaties. Ook werden er enkele omgekeerde Nederlandse vlaggen en boerenkielen gezien.
Een aanwezige persfotograaf omschreef de sfeer als 'ontspannen'.
Op het hoogtepunt ging het om ongeveer zestig actievoerders. Tegen middernacht werd de groep kleiner en waren er nog enkele tientallen mensen aanwezig. Een van de actievoerders zegt desgevraagd dat ze zich hebben verzameld bij het cellencomplex omdat 'één van hun' daar vastzit.

Aanhouding in Winschoten

Over de achtergrond van de eventueel gearresteerde persoon, kan de politie niets zeggen. Eerder op de dag werd een actievoerder aangehouden bij een rotonde in Winschoten, waar een aantal auto's het verkeer blokkeerde. Vervolgens verzamelden zo'n twintig actievoerders zich voor het politiebureau, niet ver van de rotonde.
De groep actievoerders in Winschoten was nog eerder in de middag ook verantwoordelijk voor de blokkade van de grensovergang naar Duitsland bij Bad Nieuweschans. Het is niet duidelijk hoeveel mensen van die groep ook voor het cellencomplex in Stad stonden.

Politie is 'erbij'

De politie kan niet veel zeggen over de situatie, behalve dat ze 'erbij zijn' met politieagenten. De woordvoerder zegt verder dat er niet heel snel zal worden ingegrepen zolang de groep geen mensen op straat hindert.