Vijf jaar cel en tbs voor poging tot moord op Sikkom-journalist Willem Groeneveld

Tjeerd P. en Jaimy W.
Tjeerd P. en Jaimy W. © ANP
De rechter legt Stadjers Tjeerd P. en Jaimy W. vijf jaar cel en tbs op voor een poging tot moord op Sikkom-journalist Willem Groeneveld. In de nacht van 18 op 19 augustus vorig jaar gooiden P. en W. een molotovcocktail naar binnen in het huis van Groeneveld en zijn vriendin. De journalist slaagde erin het vuur snel te doven.
De rechtbank acht bewezen dat P. en W. de brand in het huis van Groeneveld hebben gesticht en beoordeelt de aanslag als poging tot moord. De rechter gaat mee in de eis van de officier van Justitie: die eiste twee weken geleden ook vijf jaar cel en tbs voor poging tot moord op Groeneveld en zijn vriendin.

Coronademonstraties

P. en W. kwamen tot de daad nadat ze de dag ervoor samen bij een demonstratie tegen de coronamaatregelen aanwezig waren. Na die tijd gingen ze met elkaar naar een feestje, waar ze veel dronken. Ze hadden al langere tijd moeite met Groenevelds kritische berichtgeving over coronademonstraties.
Sikkom-journalist Willem Groeneveld
Sikkom-journalist Willem Groeneveld © Steven Radersma/RTV Noord
P. en W. maakten zelf drie molotovcocktails en gingen op de fiets naar het huis van Groeneveld. Daar maakten ze een gat in het raam van de voordeur, waar ze één van de molotovcocktails door naar binnen gooiden. Daarna vertrokken ze. De andere twee flesjes lieten ze buiten staan.

'Gek gemaakt door nepnieuws'

Groeneveld reageert gelaten op de uitspraak. Hij is blij dat er een straf komt voor W. en P., en hoopt dat het een signaal is richting anderen die dergelijke feiten (willen) begaan.
‘Voor de daders is het een hevige uitspraak. Ik heb ook wel een beetje met ze te doen. Ze zijn ook slachtoffer van de tijdsgeest, zijn niet al te slim en hebben weinig liefde gekregen. Ze zijn gek gemaakt door kwade stemmen en nepnieuws. Eigenlijk spelen bepaalde politici, bekende onruststokers en nepnieuwsverspreiders een veel kwalijkere rol’, zegt Groeneveld.
De verdachten en hun advocaten waren niet aanwezig bij de uitspraak. Het is niet duidelijk of zij in hoger beroep gaan.