Ineens weer perspectief voor Dammers bij FC Groningen, Wormuth 'ontzettend tevreden'

Wessel Dammers in actie tijdens de oefenwedstrijd van FC Groningen tegen PAOK Saloniki
Wessel Dammers in actie tijdens de oefenwedstrijd van FC Groningen tegen PAOK Saloniki © OrangePictures
Nieuw seizoen, nieuwe kansen. Het klinkt als een cliché, maar in de praktijk is het bij FC Groningen wel degelijk van toepassing. Waren er vorig seizoen onder het bewind van Danny Buijs spelers die geen rekening hoefden te houden met een basisplek; onder trainer Frank Wormuth worden de kaarten opnieuw geschud. Iemand die daar tot dusver van lijkt te profiteren is centrale verdediger Wessel Dammers.
'Dammers kreeg aan het begin van de voorbereiding nog van Mark-Jan Fledderus te horen dat hij mocht vertrekken', weet verslaggever Stefan Bleeker, die de verrichtingen van FC Groningen op de voet volgt. Maar Dammers' situatie is inmiddels 180 graden gedraaid. Zo startte de 27-jarige verdediger, die het afgelopen half jaar nog werd uitgeleend aan Willem II, afgelopen weekend in zowel het oefenduel met Vfl Osnabrück als FC Emmen (beide 2-1 winst) in de basis.
'Wormuth is inmiddels eigenlijk ontzettend tevreden over hem', zegt Bleeker. 'De trainer heeft ook aangegeven dat Dammers op dit moment ook absoluut niet mag vertrekken, omdat hij afstevent op een basisplaats. Dat is voor Dammers zelf een mooie verandering, maar voor iemand als Mike te Wierik heeft dat juist consequenties. Die zou in dat geval op de bank terechtkomen.'

Sleutelen

Hoewel het nog om de voorbereiding gaat en het te vroeg is om echt conclusies te trekken, is volgens Bleeker wel te zien dat de elf spelers die Wormuth steevast aan de oefenwedstrijden laat beginnen, het geraamte van zijn beoogde basiself moeten vormen, waaraan de oefenmeester zo her en der nog wat sleutelt. 'Daar zitten vooral de spelers in die in de eerste competitiewedstrijd op 7 augustus tegen FC Volendam ook in de basis worden verwacht', zegt Bleeker. De zekerheidjes in de basiself zitten namelijk steeds bij de startende teams: 'Zoals Kasanwirjo, Strand Larsen en Pelupessy', somt hij op.
Sverko heeft afgelopen weekend niet bepaald zijn visitekaartje afgegeven
Stefan Bleeker - FC Groningen-watcher RTV Noord
Iemand die de laatste oefenduels eveneens zijn opwachting maakte bij de eerste formatie die Wormuth het veld in stuurde, is Marin Sverko. De indruk die de Kroatische Duitser achterliet, was echter minder sterk dan bij Dammers het geval was. 'Sverko heeft afgelopen weekend niet bepaald zijn visitekaartje afgegeven, dus het zou kunnen dat op zijn plek nog wijzigingen gaan plaatsvinden', aldus Bleeker.
Marin Sverko voor FC Groningen in actie tegen PAOK Saloniki
Marin Sverko voor FC Groningen in actie tegen PAOK Saloniki © OrangePictures

Vraagstuk op linksback

Wie de erfenis van de naar Club Brugge vertrokken Bjorn Meijer overneemt is een ander vraagstuk. Met Yahya Kalley werd begin vorig seizoen al een linksback aangetrokken, maar Danny Buijs zag het niet in de jonge Zweed zitten. Onder Wormuth krijgt Kalley wél de nodige kansen in de voorbereiding, maar hij is niet de enige.
Nordin Musampa, die van Jong Ajax over is gekomen, vulde de rol van linkervleugelverdediger tegen PAOK Saloniki prima in, maar hij ligt er voorlopig uit vanwege een blessure. Tegen Veelerveen experimenteerde Wormuth op die positie met Tomas Suslov. 'Maar het zou me niet verbazen als FC Groningen op die plek nog naar versterking zoekt', vult Bleeker aan.
In Paulos Abraham is nog altijd veel vertrouwen
Stefan Bleeker - FC Groningen-watcher RTV Noord
Twee spelers die in de voorbereiding wat vrijer lijken te durven voetballen ten opzichte van vorig seizoen, zijn de vleugelaanvallers Patrick Joosten en Paulos Abraham. Kwam Joosten vorig seizoen niet in de plannen van Buijs voor; bij Abraham is het nog altijd wachten op zijn échte doorbraak nadat hij in de winterstop van het seizoen 2020-2021 voor twee miljoen euro werd overgenomen van het Zweedse AIK.
'Joosten lijkt iets lekkerder in zijn vel te zitten dan onder Buijs', ziet Bleeker. 'En ook in Abraham is nog altijd veel vertrouwen. Wat hij goed kan is tussen de linies opduiken of een splijtende steekpass geven en dat deed hij in Duitsland een paar keer zeer aardig. Hij heeft nog wel moeite om zijn tegenstander op fysiek af te troeven, daar valt nog aan te werken.'

Nieuwe krachtmetingen tegen oosterburen

Wormuth heeft nog vier krachtmetingen in de voorbereiding te gaan om definitieve keuzes te maken voordat de competitie start. Net als afgelopen weekend wacht FC Groningen komend weekend weer een dubbele krachtmeting. Zaterdag nemen de Groningers het in Delmenhorst om 17.00 uur op tegen Bundesliga-promovendus Werder Bremen, terwijl de Trots van het Noorden een dag later aantreedt op bezoek bij Blau-Weiß Lohne, dat uitkomt in de Duitse Regionalliga.
Programma voorbereiding FC Groningen 2022/2023
25 juni: SC Loppersum - FC Groningen: 0-5
Doelpunten FC Groningen: Postema (2), Ngonge, Lundqvist en De Leeuw
2 juli: FC Groningen - PAOK Saloniki: 2-1
Doelpunten FC Groningen: Irandust en De Leeuw
9 juli: Hannover 96 – FC Groningen: 3-0
13 juli: VV Veelerveen – FC Groningen: 0-15
Doelpunten FC Groningen: Strand Larsen (3), Oratmangoen (2), Suslov (2), Abraham (2), Ngonge (2), Valente, Postema en Dankerlui
16 juli: VfL Osnabrück – FC Groningen 1-2
Doelpunten FC Groningen: Lundqvist en Ngonge
17 juli: FC Emmen – FC Groningen 1-2
Doelpunten FC Groningen: Joosten en Te Wierik
23 juli: SV Werder Bremen - FC Groningen (in Delmenhorst, 17.00 uur)
24 juli: Blau-Weiß Lohne - FC Groningen (in Lohne, 13.00 uur)
27 juli: Velocitas 1897 – FC Groningen (terrein HFC'15, Hoogkerk, 18.00 uur)
30 juli: FC Groningen – Osasuna (Euroborg, 16.00 uur)