Hitteblog: 'Vandaag is het misschien nog wel minder dragelijk dan gisteren'

Zonaanbidders bij strand Meerwijck aan het Zuidlaardermeer
Zonaanbidders bij strand Meerwijck aan het Zuidlaardermeer © Venema Media
In dit hitteblog houden we je op de hoogte van de maatregelen en ontwikkelingen die in de provincie Groningen spelen rondom de hitte. Woensdag wordt het 29 tot 32 graden, voordat buien in de avond verkoeling brengen. Dinsdag lag de temperatuur overdag rond 35 graden.
De nieuwste update lees je bovenaan.

12.00: RIVM trekt waarschuwing voor smog in

Vanaf donderdag is het Nationaal Hitteplan niet meer actief. Het RIVM trekt ook de waarschuwing voor smog door ozon in. Na vandaag is het op de meeste plaatsen minder warm. Het Nationale Hitteplan was actief vanaf afgelopen maandag.
Het plan wordt actief als er een periode van aanhoudende warmte verwacht wordt en het een gezondheidsrisico voor bepaalde groepen mensen kan opleveren.

10.45: Nog geen droogteprobleem waterschappen

Waterschappen Hunze en Aa's en Noorderzijlvest in onze provincie hebben vooralsnog geen droogteprobleem. Er is voldoende water in de Groningse diepen, sloten en rivieren. 'We hebben de laatste weken best nog wel wat neerslag gehad. Wij hebben geen neerslagtekort zoals in het zuiden van het land', meldt Cora Kuiper van Hunze en Aa's. ' Boeren kunnen voorlopig volop beregenen, maar dat moeten ze van tevoren wel even melden', aldus Kuiper.
Beregenen kan voorlopig gewoon doorgaan voor de boeren
Beregenen kan voorlopig gewoon doorgaan voor de boeren © Jannes Wiersema

09.40: Eerst nog tropisch, aan het eind van de dag afkoeling door buien

Nadat de temperatuur dinsdag steeg tot tropische waarden, wordt het woensdag iets minder heet. Maar, zegt weervrouw Harma Boer: 'Vandaag is het misschien nog wel minder dragelijk dan gisteren. Toen was de temperatuur heel hoog, maar de luchtvochtigheid laag. Vandaag zijn er ook weer tropische temperaturen, maar de luchtvochtigheid gaat omhoog, waardoor het echt flink benauwd kan aanvoelen.'
Het wordt dinsdag 29 tot 32 graden, de dag begint met volop zon. In de loop van de middag komt er meer bewolking en is er kans op een enkele bui. 'Vanavond is er weer wat zon en later vanavond en vannacht vanuit het zuidwesten pittige regen- of onweersbuien', verwacht Boer.
Het uitgebreide weerbericht lees je hier.
Drukte op het Stadsstrand bij DOT in Groningen
Drukte op het Stadsstrand bij DOT in Groningen © Erik Hogeboom/RTV Noord

07.00: Lauwersoog warmste plek van Nederland

Het komt niet vaak voor dat het meest noordelijke puntje van Nederland het warmst is. Maar in heel Nederland loopt inmiddels de temperatuur minder hard op dan in Lauwersoog. Op de warmste plek van Nederland was het om 7.00 uur 23,9 graden. Het KNMI verwacht dat pas in de loop van de dag de temperatuur in het noorden afneemt. In het oosten en zuiden zal het sneller afkoelen door regen en onweersbuien.
Vanwege de warmte geldt er in heel Nederland nog tot 10.00 uur code geel.

00.00: Nog altijd 26,3 graden om middernacht in Lauwersoog

De heetste dag van het jaar (tot nu toe) is voorbij. In de provincie werden om middernacht nog steeds temperaturen gemeten die op een mooie zomermiddag niet zouden misstaan. In Lauwersoog werd op het KNMI-meetstation een temperatuur van 26,3 graden gemeten. In Nieuw Beerta was het om 00.00 uur 24,7 graden. En in Eelde in de kop van Drenthe werd 25,6 graden gemeten.
De temperaturen om 00:00 uur
De temperaturen om 00:00 uur © KNMI

Dinsdag 21.05: Stadskudde geniet van koelte waterkant Reitdiep

Ook de meeste dieren zoeken bij deze temperaturen het liefst het water op, of - als het zwemmen moeilijk gaat - de waterkant. Zoals de stadskudde bij het Reitdiep bij het Zernikecomplex in Stad, waar het een stukje minder warm is dan in het open veld.
De stadskudde graast en zoekt de koelte aan de waterkant van het Reitdiep
De stadskudde graast en zoekt de koelte aan de waterkant van het Reitdiep © Martin Nuver

Dinsdag 20.45: Smog bereikt hoogtepunt, luchtkwaliteit is onvoldoende tot slecht

De smog heeft dinsdag zijn piek bereikt. Bij bijna alle meetpunten van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in het land zijn aan het einde van de middag hoge concentraties ozon gemeten, waardoor de luchtkwaliteit onvoldoende tot slecht genoemd werd.
De luchtkwaliteit is slecht als de waarde tussen de 180 en 240 microgram ozon per kubieke meter blijft. Dan geeft het RIVM een waarschuwing. Als deze waarde boven de 240 microgram stijgt, spreekt het instituut van zeer slechte luchtkwaliteit. Dan krijgt iedereen volgens het instituut last van de luchtverontreiniging. Zo ver is het niet gekomen.
Wel werd dinsdagavond bij zeker de helft van de meetpunten een slechte luchtkwaliteit gemeten. Smog, ook wel zomersmog genoemd, ontstaat door hoge temperaturen, vervuilende stoffen en weinig wind. Als vervuilende stoffen, die bijvoorbeeld uitgestoten worden door industriële bedrijven, op dagen met veel zon zich ophopen kan er smog ontstaan.
De smog kan onder meer leiden tot hoesten en kortademigheid en irritatie aan ogen, neus en keel. Mensen met luchtwegklachten werd geadviseerd om in de namiddag en vroege avond binnen te blijven en zware inspanning te vermijden.
Ook op woensdag is er volgens het RIVM kans op smogvorming, maar die is dan waarschijnlijk minder geconcentreerd. De regenbuien die woensdag in de loop van de dag verwacht worden brengen de smogwaardes weer omlaag, denkt het RIVM.

Dinsdag 20.25: Vijfde hoogste temperatuur ooit gemeten in meetstation Nieuw Beerta

In het KNMI-meetstation in Nieuw Beerta is vandaag om 16.50 uur het kwik opgelopen tot 35,5 graden. Daarmee staat deze dag in de top vijf van warmste dagen sinds 1990.
Lees hier het hele artikel

Dinsdag 19.15: Verkoeling in meren en plassen

Mensen in de provincie zoeken ook in grote getale verkoeling in de meren en plassen. Strand Noord in Blauwestad is zo'n populaire stek.
Het is fijn toeven aan de rand van het Oldambtmeer
Het is fijn toeven aan de rand van het Oldambtmeer © Elwin Baas/RTV Noord
Ook de Hoornseplas is in trek bij deze temperaturen.
De Hoornseplas
De Hoornseplas © Eva Hulscher/RTV Noord

Dinsdag 18.25: 42 graden, vol in de zon, in Stad

Goed, (helemaal) officieel is het natuurlijk niet, maar toch: aan de Verlengde Hereweg in Stad gaf de thermometer vanavond niet minder dan 42 graden aan.
42 graden, vol in de zon
42 graden, vol in de zon © Egbert Minnema/RTV Noord

Dinsdag 18.10: Marieke in het Noorderplantsoen: 'Zwaar, maar nog wel gezellig'

'Ik heb een licht huidje, ik moet mij de hele dag insmeren', zegt Marieke op het terras van restaurant Zondag in het Noorderplantsoen in Stad, waar het op dinsdag ook bloedheet was.
'We hebben het zwaar, maar het is nog wel gezellig'

Dinsdag 17.00: Verkoeling voor de dieren van DoeZoo in Leens

Ook voor dieren is het puffen en zweten in deze hitte. Bij dierentuin DoeZoo in Leens hebben ze daar rekening mee gehouden. De dierverzorgers trakteren de dieren op grote blokken ijs met daarin vruchten.
Onder meer de ezels en de zwijnen genieten van deze lekkernij.
Een zwijn in DoeZoo zoekt verkoeling
Een zwijn in DoeZoo zoekt verkoeling © DoeZoo/Facebook
Een groot stuk ijs voor de ezels
Een groot stuk ijs voor de ezels © DoeZoo/Facebook

Dinsdag 16.50 Brugspringen in Scheve Klap

Overal in de provincie wordt de verkoeling gezocht. Soms gaat dat subtiel, soms met een harde klap, zoals in het water onder de brug van Scheve Klap.
Brugspringen in Scheve Klap
Brugspringen in Scheve Klap © Elwin Baas/RTV Noord

Dinsdag 16.30: Zout strooien op de wegen tijdens een hittegolf? Dit is waarom dat nodig is

Sommige weggebruikers zullen dinsdagochtend vreemd hebben opgekeken toen ze een strooiwagen over de weg zagen rijden. Normaal gesproken wordt er namelijk alleen zout gestrooid bij gladheid zou je denken. Echter gebeurt dit ook wanneer het juist enorm warm is. Bijvoorbeeld in de gemeente Stadskanaal, waar de komende dagen de strooiploeg op pad gaat.
Lees hier het hele bericht

Dinsdag 16.00: Brugspringen in Aduarderzijl

Het is een traditioneel zomers plaatje: brugspringen bij Aduarderzijl. Ook deze dag verdrijft een groep jongeren op deze manier de warmte. Een van hen is Jelle Arends uit Ezinge. ‘Het is een goede vier, vijf meter denk ik’, zegt hij. ‘Maar het is niet eng hoor. Je raakt de bodem ook niet. Alleen als je recht naar beneden springt zou je hem kunnen raken, maar als je je benen optrekt is het al klaar. Volgens mij is er ook nog nooit iets gebeurd hier.’
Brugspringen bij Aduarderzijl
Arjen Kamphuis uit Winsum is ook naar Aduarderzijl gefietst om de warmte te verdrijven. Samen met zijn vrienden geniet hij van cola, chips én brugspringen. ‘Nee, het is helemaal niet eng. Als je het een keer hebt gedaan, is het vanzelfsprekend.’

Dinsdag 15.05: Rode Kruis deelt water en ijsjes uit bij azc in Ter Apel

Het Rode Kruis gaat vanwege de hoge temperaturen ijsjes en drinken uitdelen aan asielzoekers bij het overvolle aanmeldcentrum in Ter Apel. Ook delen medewerkers van de hulporganisatie doeken uit waarmee wachtende asielzoekers zich kunnen beschermen tegen de zon, meldt de hulporganisatie.
De temperatuur in Ter Apel tikte zojuist 37 graden aan.
Wachtenden in Ter Apel zoeken verkoeling in de schaduw
Wachtenden in Ter Apel zoeken verkoeling in de schaduw © Mario Miskovic/RTV Noord
Door grote drukte staan asielzoekers uren in de hitte tot ze zich kunnen aanmelden. Om enige verlichting te bieden, deelt het Rode Kruis drinken en eten uit. Ook het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) deelt dinsdag extra drinken en ijsjes uit.
Verkoeling in de schaduw
Verkoeling in de schaduw © Mario Miskovic/RTV Noord
Het COA plaatste twee weken geleden al luifels om wachtende asielzoekers te beschermen tegen zon en regen. Honderden asielzoekers slapen er ook onder, sommigen noodgedwongen en sommigen uit vrije wil. Ze willen dicht bij het aanmeldcentrum blijven om op tijd te zijn voor hun identificatie en registratie.

Dinsdag 14.15: Rustig op ontspanningsplekken in Stad; rij voor De Papiermolen

In de stad Groningen is het rustig op plekken waar mensen doorgaans ontspanning zoeken of winkelen. De Herestraat en de markt op de Vismarkt in het centrum zijn nagenoeg uitgestorven, zelfs in deze vakantieperiode. Ook in het Noorderplantsoen is het erg rustig. In de Europapark-buurt aan het Winschoterdiep en bij het stadsstrand bij DOT zoeken mensen verkoeling; voor openluchtbad De Papiermolen staat een flinke rij.
Ondanks de vakantie is het rustig in de Herestraat in Stad
Ondanks de vakantie is het rustig in de Herestraat in Stad © Erik Hogeboom/RTV Noord
De Vismarkt in Stad maakt een uitgestorven indruk
De Vismarkt in Stad maakt een uitgestorven indruk © Erik Hogeboom/RTV Noord
Een enkeling geniet van de schaduw in het Noorderplantsoen
Een enkeling geniet van de schaduw in het Noorderplantsoen © Erik Hogeboom/RTV Noord
Drukte op het Stadsstrand bij DOT in Groningen
Drukte op het Stadsstrand bij DOT in Groningen © Erik Hogeboom/RTV Noord

Dinsdag 14.00: Stroobos-brug weer open

De Stroobos-brug over het Prinses Margrietkanaal is weer open. Rijkswaterstaat heeft de brug voldoende kunnen koelen.

Dinsdag 11.50: Groningse bruggen blijven zo dicht voor vaarverkeer

Vanaf deze middag 13.00 uur zullen de bruggen in gemeente Groningen niet meer opengaan vanwege de hitte. De gemeente is bang dat de bruggen zullen uitzetten door de warmte, waardoor ze niet meer open of dicht kunnen. Om de doorstroming van het verkeer niet in gevaar te brengen, blijven de bruggen daarom dicht.
Vooralsnog wil de gemeente de bruggen woensdagochtend 9.30 uur weer openen.

Dinsdag 11.50: Test- en vaccinatielocaties GGD Groningen vanaf nu gesloten

Vanwege de verwachte warmte zijn de test- en vaccinatielocaties van GGD Groningen dinsdag vanaf 12.00 gesloten. Iedereen die morgenmiddag een afspraak heeft staan, is als het goed is gebeld om de afspraak te verzetten naar een ander moment. Een volledig overzicht van de openingstijden per locatie staat op de website van GGD Groningen.

Maandag, 20.35: Albert Heijn schrapt boodschappenbezorging wegens hitte

Supermarktconcern Albert Heijn schrapt dinsdagmiddag vanaf 14.00 uur alle boodschappenbezorgingen. Albert Heijn laat weten het vanwege de verwachte hoge temperaturen niet verantwoord te vinden om bezorgers op pad te sturen.
Klanten die dinsdag boodschappen bezorgd zouden krijgen, werden per mail op de hoogte gesteld van de annulering van de afspraak. Zij moeten zelf een nieuwe afspraak maken.

Maandag, 20.00: Smogalarm voor dinsdag

Dinsdag verwacht het RIVM dat de luchtkwaliteit in heel Nederland dan 'zeer slecht' kan zijn. Daarom geeft het RIVM voor die dag een smogalarm af. Bij een smogalarm kan iedereen last krijgen van luchtverontreiniging. Het RIVM adviseert mensen die klachten ondervinden om binnen te blijven en om zware lichamelijke inspanning te beperken. Dit advies geldt voornamelijk in de namiddag en vroege avond, omdat de lucht dan het meest verontreinigd is.
Smog door ozon kan leiden tot een toename van luchtwegklachten, zoals hoesten en kortademigheid, verergering van astmaklachten en afname van de longfunctie. Ook kan irritatie aan ogen, neus en keel voorkomen.
'Dit advies geldt voornamelijk in de namiddag en vroege avond, omdat de lucht dan het meest verontreinigd is', aldus het RIVM. De afgelopen dagen bestond er kans op smog en slechte lucht, maandag gold er daarom een smogwaarschuwing. Dat houdt in dat kwetsbare groepen last kunnen krijgen.
Ook op woensdag is er volgens het RIVM kans op smogvorming, maar die is dan waarschijnlijk minder geconcentreerd. Voor die dag is een smogwaarschuwing van kracht. De regenbuien die woensdag in de loop van de dag verwacht worden brengen de smogwaardes weer omlaag, denkt het RIVM.

Maandag, 17.45: Waterbedrijf Groningen: ‘Het gaat spannend worden of we nog voldoende water kunnen innemen’

Droogte en warmte zorgen voor een snel dalende waterstand in de Drentsche Aa. Waterbedrijf Groningen bereidt zich voor op een nog verder dalend waterpeil. ‘Het gaat spannend worden of we nog voldoende water kunnen innemen uit de Drentsche Aa.'
Lees hier het hele bericht

Maandag, 16.05: Verzorgingstehuizen en kinderopvang: ‘Hitte buiten houden en de koelte binnen’

In de ouderenzorg zijn alle locaties speciale hitteprotocollen van kracht. ‘Dan moet je denken aan voorschriften om ramen en deuren overdag gesloten te houden of voorschriften over hoe vaak per dag mensen extra drinken krijgen.' Naast ouderen zijn ook de allerkleinsten kwetsbaar als het extreem heet wordt. Bij alle locaties van kinderopvang Kids2b in Noord-Groningen is daarom ook het hitteprotocol van kracht.
Lees hier het hele artikel

Maandag, 15.30: Openluchtbad in Meeden extra lang open

Vanwege het zomerweer verruimt openluchtzwembad De Kolck in Meeden de openingstijden deze maandag, dinsdag en woensdag. Het zwembad is vandaag en woensdag open van 9.30 tot 18.00 uur, op dinsdag is dat tot 19.00 uur. Vanaf donderdag gelden weer gewone tijden.
Zwembad De Kolck
Zwembad De Kolck © Elwin Baas/RTV Noord

Maandag, 13.15: Advies om afvalcontainer vanavond bij de weg te zetten

Dinsdag hanteren veel inzamelaars vanwege de aangekondigde hitte aangepaste tijden voor de afvalverzameling. Het afval wordt dinsdag wel opgehaald, maar vroeger dan normaal. De NVRD en Vereniging Afvalbedrijven adviseren daarom om de afvalcontainer vanavond al aan de straat te zetten.

Maandag, 12.10: Familiepark Nienoord gaat dinsdag niet open

Familiepark Nienoord sluit dinsdag de deuren vanwege de hitte. Volgens een woordvoerder van het park worden de speeltoestellen te heet, en kunnen kinderen brandplekken oplopen. Het is voor het eerst dat het familiepark dicht gaat vanwege de hoge temperaturen.
Het park stelde in 2019 een hitteprotocol op. Dat treedt nu voor het eerst in werking. ‘Daarin staat dat 35 graden de grens is’, zegt een woordvoerder. ‘Het is voor bezoekers en medewerkers niet veilig bij deze temperaturen.’ De financiële schade voor het park valt mee: op hete dagen ligt het bezoekersaantal doorgaans een stuk lager. Bezoekers die al een ticket hadden aangeschaft, kunnen rekenen op compensatie.
Een deel van Familiepark Nienoord
Een deel van Familiepark Nienoord © Familiepark Nienoord