Scheurtje in bekken weerhoudt Charlotte Doddema (11) niet van deelname aan WK BMX

De 11-jarige Charlotte Doddema is klaar voor het WK in Frankrijk
De 11-jarige Charlotte Doddema is klaar voor het WK in Frankrijk © Jeroen Willems/RTV Noord
Charlotte Doddema uit Siddeburen is Nederlands en Europees Kampioen BMX in de categorie meisjes tot en met 11 jaar. Volgende week hoopt ze in Frankrijk wereldkampioen te worden.
Charlotte is lid van de BMX-vereniging De Fivelcrossers uit Appingedam, maar traint ook regelmatig op de baan in Winschoten. 'Ik wilde eigenlijk motorcrossen, maar dat vond m'n moeder te gevaarlijk. Iemand zei dat ik ook kon BMX'en in Appingedam. Toen heb ik dat een keer geprobeerd en vond ik het heel leuk. En ik ben het blijven doen', zegt Charlotte.
'Ik wilde eigenlijk motorcrossen, maar dat vond m'n moeder te gevaarlijk'

Goede kans

Trainer Robert Zijl is trots op zijn leerling. Hij denkt dat Charlotte een goede kans maakt op de wereldtitel. 'De start is het allerbelangrijkste van de race en dat zit bij Charlotte wel goed. Ze is sterk en kan heel goed versnellen', zegt Zijl.
Ook de pomptechniek, die wordt gebruikt om zo snel mogelijk over de bulten te rijden, gaat Charlotte goed af. 'Ze weet zichzelf echt licht te maken op de plekken waar het moet. En ze weet de push naar beneden te geven om het maximale uit de baan te halen', zegt Zijl.
Charlotte Doddema en trainer Robert Zijl op de crossbaan in Winschoten
Charlotte Doddema en trainer Robert Zijl op de crossbaan in Winschoten © Jeroen Willems/RTV Noord

Scheurtje in bekken

Even leek zowel het EK als WK aan Charlotte voorbij te gaan. In een training viel ze hard en liep ze een scheurtje in haar bekken op. 'Van de dokter mocht ik het EK eigenlijk niet rijden, want als ik zou vallen zou het een breuk kunnen worden, maar ik ben toch gegaan. Mijn moeder was hartstikke bang dat er iets zou gebeuren, maar het is gelukkig allemaal goed gegaan', zegt Charlotte.

'Wereldkampioen is nog leuker'

Het wereldkampioenschap vindt van 26 tot 31 juli plaats in het Franse Nantes. Op dinsdag 27 juli is Charlotte aan de beurt.
Wat verwacht ze ervan? 'Ik zou het podium wel heel leuk vinden, maar wereldkampioen is natuurlijk nog leuker', lacht Charlotte.
Op deze video van bmx-videos.com is te zien hoe Doddema de concurrentie ruimschoots voor weet te blijven tijdens de EK-finale BMX'en in België.
Charlotte Doddema (11) wint EK-finale BMX glansrijk