Dit zijn de winnaars van de Das Pas Grunnen fotowedstrijd: stem op jouw favoriet!

Das Pas Grunnen fotowedstrijd
Das Pas Grunnen fotowedstrijd © RTV Noord
De jury van de Das Pas Grunnen fotowedstrijd heeft de koppen bij elkaar gestoken. Landschapfotografe Rianne Mellema, evenementenfotograaf Alwin van Wijngaarden en RTV Noord-presentatrice Petra Mulder beoordeelden meer dan 900 foto's en kozen in iedere categorie een winnaar. Je kunt nu stemmen op welke foto je het mooiste vindt!
De vijf winnende fotografen ontvangen een waardecheque ter waarde van 250 euro die ze bij foto- en verrekijkerwinkel Foto Sipkes mogen besteden in de webshop en in de winkel. Daarnaast komen de winnende foto's binnenkort als mini-expositie te hangen in de bibliotheek van Stadskanaal.
Onderstaande foto's zijn door de jury als winnaar gekozen, maar je kunt ook zelf nog stemmen op jouw favoriete foto. Die wint dan de titel RTV Noord Mooiste Foto van Groningen.

Categorie landschap: Karin Nieuwland

Karin Nieuwland stond 's morgens vroeg op om deze foto van een bootje in de mist in recreatiegebied Borgerswold in Veendam te schieten. 'Het is gewoon een heel mysterieus beeld', zegt Petra Mulder. 'Je wil weten hoe dat bootje daar is gekomen en van wie het is.'
De jury prijst Karin om haar gevoel voor compositie. 'De drie eendjes op de voorgrond leiden je ogen vanzelf naar het bootje', zegt Rianne Mellema. Het enige puntje van kritiek: 'Het topje van de mast valt net buiten het kader.'
Een bootje in Park Borgerswold in Veendam
Een bootje in Park Borgerswold in Veendam © Karin Nieuwland/bewerking: RTV Noord

Categorie architectuur: Rick Achterkamp

Rick Achterkamp uit Haren fotografeerde een persoon op de roltrap in het Forum Groningen . 'Je ziet heel veel ongelijke rechthoekige vlakken', zegt Alwin van Wijngaarden. 'Het is een heel chaotisch beeld, maar de roltrap zorgt voor een moment van rust. Als de foto iets hoger was afgesneden, was de compositie perfect geweest.'
'Door de man op de roltrap krijg je een idee van hoe immens groot het Forum is', voegt Petra toe.
Een bezoeker op de roltrap in het Forum
Een bezoeker op de roltrap in het Forum © Rick Achterkamp/bewerking: RTV Noord

Categorie mensen: Marga de Groot-Kuiper

Marga de Groot-Kuiper fotografeerde haar zoontje samen met zijn opa terwijl ze uit een boerderijraam kijken. De jury prijst de belichting en contrasten in de foto. 'Je hebt contrast tussen licht en donker, maar ook in de leeftijd van de man en het jongetje', zegt Rianne. 'Het is ook grappig dat de kleuren van de jas van het jongetje toevallig ook weer in de bakstenen terugkomen', zegt Petra.
'Het is gewoon een intrigerende foto. Waar kijken ze naar?', zegt Alwin.
Opa en zijn kleinzoon op de boerderij in Spijk
Opa en zijn kleinzoon op de boerderij in Spijk © Marga de Groot-Kuiper

Categorie dieren: Geert Brook

Voor veel deelnemers in de categorie dieren vormden schapen een dankbaar onderwerp. De redactie ontving bijna twintig schapen- en lammetjesfoto's. De jury is gevallen voor de inzending van Geert Brook.
'Alle schapen kijken de lens in. Het is heel knap als je dat voor elkaar krijgt', zegt Petra. Rianne voegt toe: 'De schapen staan precies op volgorde, van hoog naar laag. Daardoor vormen ze een lijn, waardoor je oog naar de Kiekkaaste getrokken wordt.'
Schapen bij de Kiekkaaste
Schapen bij de Kiekkaaste © Geert Brook

Categorie typisch Gronings: Gert-Jan Rodenboog

In de categorie typisch Gronings mochten deelnemers zelf bedenken wat ze instuurden, zo lang zij het maar bij Groningen vonden passen. De redactie ontving foto's van een verse poffert, de meikermis, hangende keuken in Appingedam en nog veel meer. De jury koos voor een Stads beeld: studenten in het Noorderplantsoen op een zonnige dag.
'Het is een heel zintuiglijke foto', zegt Rianne. 'Je kunt het vlees op de barbecue bijna ruiken.'
Studenten in het Noorderplantsoen
Studenten in het Noorderplantsoen © Gert-Jan Rodenboog

Wat wordt de RTV Noord Mooiste Foto van Groningen?