Ruim twee jaar cel voor Marktplaats-oplichter uit Stad

Mensen werden via Marktplaats opgelicht
Mensen werden via Marktplaats opgelicht © RTV Noord
Voor oplichting op Marktplaats op grote schaal, witwassen en computervredebreuk is een 23-jarige man uit Groningen veroordeeld tot een celstraf van 27 maanden. De straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie (OM).
De zaak kwam aan het licht door meerdere aangiftes van oplichting in heel Nederland.

Camera's en AirPods werden nooit geleverd

De slachtoffers waren in de periode van 2016 tot 2018 opgelicht nadat zij reageerden op advertenties over verkoop van fotocamera’s, Apple AirPods en andere luxeartikelen. Na betaling werd er niets geleverd.
De politie achterhaalde dat er meerdere bankrekeningnummers werden gebruikt die stonden geregistreerd bij een opvangcentrum aan het Damsterdiep in Groningen. De Stadjer gebruikte in het begin zijn eigen bankrekeningnummer, maar ronselde anderen om bankgegevens af te staan. Daarbij maakte de man dankbaar gebruik van jongeren in een kwetsbare positie.

Verstopt onder wat kleding in een kast

De Stadjer werd op 23 juli 2019 aangehouden in de woning van zijn ex-vriendin. Hij zat verstopt in een kast achter een cilinder lachgas en onder wat kleding.
De man ontkende de verdenkingen, maar op zijn laptop stonden zo'n 31.000 Marktplaats-accounts met inloggegevens. Ook stond daarop technische hulpmiddelen om valse websites van banken na te kunnen bouwen.
De rechter tilde er zwaar aan dat de man op zo’n grote schaal mensen oplichtte. Hij bekommerde zich niet over zijn slachtoffers en stopte ook niet toen hij werd aangehouden. Hij zit momenteel opnieuw in voorarrest voor nieuwe oplichtingsfeiten. Met het oog op deze nieuwe voorvallen wordt de man psychologisch onderzocht.

Ook hulpjes bestraft tot tien maanden cel

Tien medeverdachten die een rol speelden in deze zaak door hun bankgegevens af te staan, te pinnen of witwassen, werden veroordeeld tot een celstraf tot tien maanden of een taakstraf tot 200 uur.