Gesloten crisisnoodopvang Stadskanaal per direct weer open na chaotisch weekend Ter Apel

Het grasveld voor het aanmeldcentrum in Ter Apel dat gebruikt wordt als slaapplek
Het grasveld voor het aanmeldcentrum in Ter Apel dat gebruikt wordt als slaapplek © ANP
Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) mag de komende tijd toch weer gebruik maken van de crisisnachtopvang in Stadskanaal. De gemeente geeft daarvoor toestemming, ondanks een eerder gemaakte afspraak.
De tent aan de Manegelaan, met daarin honderd veldbedden, was oorspronkelijk bedoeld voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Omdat dit voorlopig niet nodig is, werd de tent sinds begin juni gebruikt als crisisnoodopvang voor asielzoekers uit het aanmeldcentrum in Ter Apel.
De crisisnoodopvanglocatie in Stadskanaal: een tent met zitjes erbij
De crisisnoodopvanglocatie in Stadskanaal: een tent met zitjes erbij © Marcel Nieuwenweg/RTV Noord
Maximaal vier dagen per week, van maandag tot en met donderdag, mocht het COA gebruik maken van de tent. Volgens de oorspronkelijke afspraken zou dit vorige week donderdag voor de laatste keer zijn geweest. Als reden werd opgegeven dat de gemeente te weinig medewerkers zou kunnen vrijspelen om de noodopvang in de zomervakantie open te houden.
Maar een woordvoerder van de gemeente geeft nu aan dat het COA toch weer gebruik mag maken van de tent: ‘Dat verzoek is afkomstig van het Rijk en via de veiligheidsregio bij ons gekomen. En omdat de nood hoog is, hebben we besloten daaraan toch maar gehoor gegeven.’

Stadskanaal weer open na verzoek van het Rijk

Het vaste stramien van vier dagen per week is losgelaten. Van dag tot dag wordt bekeken of de nachtnoodopvang nodig is, aldus de woordvoerder: ‘Het COA regelt de beveiliging plus het vervoer van en naar Ter Apel. Het Rode Kruis zorgt voor een crisismanager en vrijwilligers die kunnen meehelpen.’
Het verzoek van het Rijk - lees: ministerie van Justitie en Veiligheid - om de noodopvang weer open te stellen hangt samen met de recente chaos in Ter Apel. Daar brachten zowel vrijdag als zaterdag honderden asielzoekers de nacht door in het provisorisch kampement voor het aanmeldcentrum omdat er binnen geen slaapplek meer was.
Andere veiligheidsregio’s gaven aan dat ze wel willen, maar die dag geen mensen beschikbaar hadden
Anneloes Geerts - woordvoerder staatssecretaris Eric van der Burg
Woordvoerder Anneloes Geerts van het ministerie van Justitie en Veiligheid: ‘We hebben (zondag, redactie) een oproep gedaan aan alle veiligheidsregio’s en gevraagd wie er diezelfde dag voor noodopvang kon zorgen.’
Alleen de noodopvang in Stadskanaal en – tot op zekere hoogte – Zuidbroek gaven gehoor. Geerts: ‘Eigenlijk willen we op hen als allerlaatste een beroep doen, want ze doen al zoveel. Maar het kon niet anders. Dat heeft ermee te maken dat je ook mensen nodig hebt om een noodopvanglocatie te ‘draaien’. Andere veiligheidsregio’s gaven aan dat ze wel willen, maar die dag geen mensen beschikbaar hadden.’
Ik ben de gemeente Stadskanaal zeer erkentelijk
Jaap Velema - burgemeester Westerwolde
Door de bereidwillige opstelling van Stadskanaal konden asielzoekers, voor wie in Ter Apel of elders in het land geen slaapplek meer was, dus toch onderdak worden geboden. Burgemeester Jaap Velema van Westerwolde, waar Ter Apel onder valt, is blij dat Stadskanaal de crisisopvang open houdt. ‘Ik ben de gemeente zeer erkentelijk en ben blij dat een deel van de asielzoekers niet door het hele land hoeft worden verplaatst’, zegt de burgemeester.
Ook de nachtopvang in de Eurohal bij Van der Valk in Zuidbroek werd ingezet. Het COA mag maximaal twee keer per week gebruik maken van deze mogelijkheid. Deze afspraak staat onveranderd overeind, aldus een woordvoerder van de gemeente Midden-Groningen, waartoe Zuidbroek behoort.

Politieagenten helpen COA-medewerkers

Afgelopen weekend hebben politieagenten geassisteerd bij het overvolle aanmeldcentrum. Het aantal buitenslapers bereikte daar toen een hoogtepunt: voor het eerst hebben er meer dan 250 asielzoekers buiten geslapen.
Agenten bij het aanmeldcentrum in Ter Apel
Agenten bij het aanmeldcentrum in Ter Apel © ANP
Burgemeester Jaap Velema bevestigt de inzet van de politie afgelopen weekend en benadrukt dat zij alleen het COA hebben ondersteund. Vanwege de grote mensenmassa bij de poorten was het voor COA-personeel niet meer te doen. Een ooggetuige meldt dat de agenten onder meer voedsel hebben uitgedeeld.

Pendelbus rijdt niet vanwege drukte bij de poort

Ook heeft de pendelbus voor asielzoekers een tijdje stilgestaan. Beveiligers van COA konden niet meer bij de bushalte komen vanwege de drukte voor de poorten. Afgesproken is dat zij de kaartjes controleren en eventueel optreden als iemand zonder geldig kaartje wil instappen.
Vanwege het ontbreken van de beveiliging bij de bushalte heeft een aantal chauffeurs besloten dat het niet veilig genoeg was om te gaan rijden. Het gaat onder meer om enkele ritten op de zaterdagavond. Inmiddels rijdt de bus wel omdat het weer rustiger is.
Directeur Klaas Jan de Vries van Drenthe Tours, het bedrijf dat de pendeldienst uitvoert, verwacht dat er binnenkort maatregelen worden genomen, zodat de bus in de toekomst kan blijven rijden wanneer het druk is bij de poorten in Ter Apel.