WMO-taxi laat Harense in de kou staan bij eigen huwelijk

Ellie van Setten komt met de taxi aan bij haar trouwlocatie
Ellie van Setten komt met de taxi aan bij haar trouwlocatie © Ellie van Setten
Het moest de dag van haar leven zijn. Op 27 mei stapte de Harense Ellie van Setten met haar man in het huwelijksbootje. De dag vol liefde eindigde in een teleurstelling. De taxi die Van Setten in haar elektrische rolstoel zou komen ophalen, reed zonder haar erin weg.
Ellie van Setten heeft het hypermobiele Ehler-danlossyndroom (hEDS), een genetische bindweefsel aandoening waardoor de banden van haar gewrichten te los zijn. Hierdoor kan ze maar kleine stukjes lopen en zit ze in een elektrische rolstoel.

Regelen van vervoer

Net als iedereen die gaat trouwen, moest Van Setten een hoop regelen voor haar bruiloft. Maar naast de standaard dingen, zoals een datum, ambtenaar, jurk en ringen moest zij ook rekening houden met haar beperking. ‘Omdat ik in een rolstoel zit en minder energie heb, moet ik bijvoorbeeld zorgen dat de dag niet te vol is. Ook was het belangrijk dat de locatie rolstoeltoegankelijk was. En natuurlijk het vervoer: hoe kom ik op de locatie?’
Van Setten heeft geen eigen auto waar haar elektrische rolstoel in kan. Ze besloot daarom om gebruik te maken van de WMO-taxi, een vorm van collectief vervoer die wordt verzorgd door Connexxion. Om er zeker van te zijn dat ze op tijd zou komen bij haar eigen bruiloft probeert Van Setten een prioriteitsrit te boeken. De taxi heeft namelijk een half uur speling, waardoor Van Setten in het verleden weleens te laat kwam op afspraken. Zo’n prioriteitsrit is mogelijk bij huwelijken en garandeert een bepaalde aankomsttijd. Maar haar verzoek werd geweigerd, omdat de eindbestemming een restaurant was.
Een woordvoerder van Transdev, het moederbedrijf van Connexxion, laat weten dat een bezoek aan een restaurant inderdaad niet als prioriteitsrit te boeken is, ook niet voor een huwelijksfeest.

Wachten op de taxi

Dankzij een extra vroege rit, kwam Van Setten op tijd aan bij haar eigen huwelijk. Na een feestelijke dag met zo'n zestig gasten, zou Van Setten om 18.00 uur opgehaald worden. ‘Ik stond binnen klaar en keek af en toe op mijn telefoon of er iets binnenkwam. Toen zag ik ineens twee gemiste oproepen van een anoniem nummer. Ik hoopte maar dat dat niet de taxi was.’ Van het restaurantpersoneel hoorde ze dat taxichauffeurs meestal binnenkomen, dus Van Setten bleef geduldig wachten.
De taxi had er uiterlijk om 18.15 uur moeten zijn, dus vijf minuten later besloot Van Setten de taxicentrale te bellen. De centrale zag dat de chauffeur was weggereden bij de locatie en reageerde volgens Van Setten begripvol. Maar een oplossing was niet voorhanden. ‘Een taxi waar mijn rolstoel in kan was niet in de buurt. Ze konden wel een taxi mijn kant opsturen, maar dat kon nog wel een uur duren.’

Zelf naar huis

Van Setten besloot zelf in haar elektrische rolstoel naar huis te rijden. ‘We hadden er stiekem al een beetje rekening mee gehouden dat ik zelf naar huis zou moeten gaan. Daarom hebben we expres een locatie gekozen die redelijk in de buurt was.’ Bewapend met een jas van haar moeder en een warme plaid uit de auto van haar kersverse schoonvader, maakte Van Setten de tocht van een klein halfuur naar huis.
Terugkijkend op de dag is Van Setten nog steeds teleurgesteld. Ze diende een klacht in bij Connexxion, maar daar kreeg ze een ‘vrij standaard reactie’ op. ‘Ze zeggen wel dat ze het vervelend vinden dat het gebeurd is, maar uiteindelijk leggen ze de schuld bij mij neer. Terwijl ik gewoon binnen klaarstond omdat het koud was.’

Reactie moederbedrijf Transdev

De woordvoerder van Transdev laat weten dat er met slecht weer niet van de reiziger verwacht wordt dat die dertig minuten buiten wacht. Het is daarom mogelijk om een belafspraak te maken. Van Setten heeft deze telefoontjes gemist.
De woordvoerder: 'We hadden mevrouw Van Setten een mooiere afsluiting van haar bruiloft gegund. Het was klantvriendelijker geweest als onze collega het restaurant in was gegaan om haar op te zoeken. Dit is inmiddels met hem besproken, zodat hij deze extra service voortaan wel kan bieden.'