Ruwe haaien 'nestelen' zich rondom de Waddeneilanden

Rond de Waddeneilanden zijn afgelopen week vier pasgeboren ruwe haaien opgevist door onderzoekers. De Waddenvereniging is opgetogen over de vondst. Die ‘bevestigt het beeld dat de Waddenzee wordt gebruikt als geboortegrond’ voor de ruwe haai.
Met de soort is het wereldwijd slecht gesteld en daarom vindt de vereniging het ‘hoopvol nieuws’. Volwassen ruwe haaien worden bijna twee meter lang. Ze kunnen grote afstanden afleggen. De afgelopen tijd hadden garnalenvissers bij Terschelling en Ameland al vrouwtjes en jonge ruwe haaien aangetroffen in hun vangst.

Vier kleintjes

Voor onderzoekers van het project Swimway Waddenzee waren zulke meldingen aanleiding tot nader onderzoek. Daar is nu dus uit gebleken dat meer pups van de soort in het gebied rondzwemmen. Volwassen vrouwtjes, die van een zender voorzien kunnen worden zodat ze gevolgd kunnen worden, zijn nog niet gevonden. De vier kleintjes waren tussen de 28 en 37 centimeter lang. Dat is te klein voor een zender.
Binnen Swimway Waddenzee werken onder meer de Waddenvereniging, het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) en Wageningen Marine Research met elkaar samen.

Niet gevaarlijk

Ruwe haaien kunnen twee meter lang worden, zien er stoer uit en hebben – in tegenstelling tot gevlekte gladde haaien – echte tanden. Ze zijn echter niet gevaarlijk voor de mens en eten vooral vis.