Spoedoverleg over grootschalige opvang voor asielzoekers

Slaapplekken voor asielzoekers die, vanwege het overvolle aanmeldcentrum Ter  Apel, buiten de hekken moeten verblijven
Slaapplekken voor asielzoekers die, vanwege het overvolle aanmeldcentrum Ter Apel, buiten de hekken moeten verblijven © ANP
Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) heeft dinsdag met Koen Schuiling en Hubert Bruls spoedoverleg over grootschalige locaties waar asielzoekers opgevangen kunnen worden. Dergelijke grote opvanglocaties moeten er het liefst deze week nog komen, desnoods met 'hele onplezierige directieven'.
Dat is maandag afgesproken tijdens een vergadering van Van der Burg met het Veiligheidsberaad van de 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio. Dat zegt beraadsvoorzitter Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen.

'Situatie in Ter Apel met de week ernstiger'

Bruls schuift als beraadsvoorzitter aan bij het spoedoverleg. Schuiling zit erbij in zijn rol als voorzitter van de Veiligheidsregio Groningen. Bruls: 'Zoals het nu in Ter Apel gaat kan het echt niet meer. De situatie wordt met de week ernstiger. We moeten iets bedenken, want dit is een hopeloze toestand', verwijzend naar de steeds grotere groepen vluchtelingen die in Ter Apel buiten moeten slapen omdat er nergens plek voor hen is.
Het Rijk kan geen roofbouw op gemeenten gaan plegen
Hubert Bruls - voorzitter Veiligheidsberaad
Bruls vervolgt: 'Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft zijn best gedaan, maar is aan het eind van hun latijn. Gemeenten zoeken overal naar crisisnoodopvang, maar kunnen de problemen van het COA niet oplossen. En het is ook geen taak van de gemeenten. Het Rijk kan geen roofbouw op gemeenten gaan plegen', vindt de beraadsvoorzitter.

Op 1 oktober afgelopen met extra inspanningen gemeenten

Het Veiligheidsberaad vindt dat het Rijk de vluchtelingenopvang nog steeds niet structureel op orde heeft. Een langetermijnvisie ontbreekt. Het beraad heeft Van der Burg maandag nogmaals duidelijk gemaakt dat het op 1 oktober echt afgelopen is met de extra inspanningen van de veiligheidsregio's en de gemeenten.
Na 1 oktober moet het Rijk echt met andere oplossingen komen
Hubert Bruls
Tot die tijd zorgt elke regio voor 225 extra crisisnoodopvangplekken en wordt er haast gemaakt met de huisvesting van statushouders. 'Daarna moet het Rijk echt met andere oplossingen komen', aldus Bruls. Het Veiligheidsberaad stuurt daar dinsdag een brief over aan het kabinet.

Raadsleden Westerwolde: 'Situatie is onhoudbaar'

Raadsleden van de drie grootste partijen in Westerwolde riepen het Veiligheidsberaad juist op om betere maatregelen te nemen. Volgens de raadsleden is de situatie onhoudbaar.