Opnieuw honderden buitenslapers voor het aanmeldcentrum in Ter Apel

Asielzoekers ontwaken bij Ter Apel deze dinsdagochtend
Asielzoekers ontwaken bij Ter Apel deze dinsdagochtend © ANP
In Ter Apel hebben ongeveer driehonderd asielzoekers maandagnacht buiten voor de poort van het aanmeldcentrum geslapen. Dat meldt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).
Een aantal asielzoekers deed dat uit vrije wil, maar naar alle waarschijnlijkheid had het merendeel van hen geen andere keus, omdat er voor deze groep geen slaapplek elders beschikbaar was.

Dringend verzoek

Het is niet voor het eerst dat in Ter Apel zo'n groot aantal asielzoekers buiten heeft moeten slapen. Afgelopen zaterdag was dit ook al het geval. De dag maakte het ministerie van Justitie en Veiligheid een rondgang langs alle veiligheidsregio's met het dringend verzoek om diezelfde dag crisisnoodopvangplekken beschikbaar. De gemeente Stadskanaal besloot toen per direct de al gesloten crisisnoodopvang - goed voor honderd slaapplekken - onder voorwaarden weer open te stellen.

Zuidbroek en Heerenveen

Deze crisisnoodopvang in Stadskanaal was maandagnacht niet beschikbaar. Wel kon het COA weer gebruik maken van de crisisnoodopvang in Zuidbroek (eveneens met honderd bedden). Maar omdat deze uitwijkplek volgens de gemaakte afspraken maar twee maal per week gebruikt mag worden en dat zaterdagavond ook al is gebeurd, kan het COA deze week daar geen beroep meer op doen.
Naast Zuidbroek zijn er zondag ook honderd asielzoekers naar de crisisnoodopvang in Heerenveen gebracht. Die kunnen daar voorlopig blijven, maar dat betekent wel dat het COA daar geen reserves meer heeft.

Chaotisch

De situatie bij het aanmeldcentrum in Ter Apel is de laatste tijd chaotisch. Dat komt omdat het COA over te weinig opvangplekken beschikt. Ook de crisisnoodopvanglocaties verspreid over het land zitten vrijwel vol, of ze zijn om uiteenlopende redenen niet (meer) beschikbaar. Het gevolg is dat de situatie bij het aanmeldcentrum nijpend is.

Kampement

Inmiddels is buiten voor de ingang een provisorisch kampement ontstaan. Asielzoekers, die wachten totdat ze aan de beurt zijn voor een registratieprocedure, brengen de tijd door onder luifels. Medewerkers van het COA en het Rode Kruis voorzien hen van eten en drinken.

Spoedoverleg

Koen Schuiling, de burgemeester van Groningen en tevens de voorzitter van de Groningse veiligheidsregio, heeft dinsdag spoedoverleg met staatssecretaris Eric van der Burg (Justitie en Veiligheid) en Hubert Bruls, de voorzitter van het Veiligheidsberaad (de koepel van de veiligheidsregio's) over de situatie in Ter Apel. Schuiling vindt dat hij te weinig steun krijgt van Den Haag en andere gemeenten om de problemen rond de asielopvang in Ter Apel op te lossen.