Inzamelingsactie om vluchtelingen Ter Apel aan tenten te helpen: 'Je schaamt je toch kapot?'

Vluchtelingen brengen de nacht buiten door bij het aanmeldcentrum in Ter Apel
Vluchtelingen brengen de nacht buiten door bij het aanmeldcentrum in Ter Apel © ANP
Stadjer Willem Straat kan de mensonterende toestanden bij het aanmeldcentrum in Ter Apel niet meer aanzien. De ondernemer is daarom een crowdfundingsactie begonnen om vluchtelingen een eigen tentje te bezorgen.
Straat zondert zich de laatste tijd naar eigen zeggen steeds vaker af van het nieuws vanwege alle ellende die voor het voetlicht wordt gebracht. 'En als ik het nieuws wel aanzet, word ik met de ene na de andere crisis geconfronteerd', vertelt hij.
Dit alles speelt zich af op nog geen half uur van de stad Groningen
Ondernemer Willem Straat uit Stad

'Schrijnende situatie'

Dat de vluchtelingen die zich in Ter Apel melden, min of meer aan hun lot worden overgelaten omdat het aanmeldcentrum uitpuilt, gaat hem dan ook aan het hart. 'Ik vind het een schrijnende situatie. Het gaat om mensen die in weer en wind en zonder privacy met elkaar onder een tentzeil liggen en dat alles speelt zich af op nog geen half uur van de stad Groningen. Dan moet je je als land echt kapot schamen', vindt hij.

Actie

De ondernemer uit Groningen is niet de eerste die zijn verbazing uitspreekt over de gang van zaken in en rondom het aanmeldcentrum, maar hij wil het daar niet bij laten. 'Er moet gewoon actie komen', is hij van mening. 'En als het Rijk het niet doet, pakken we de handschoen zelf wel op.'
Toen Straat de situatie met een aantal vrienden besprak, besloten ze om de handen ineen te slaan om de vluchtelingen te helpen. 'Waar ze bij het Rijk om de situatie heen draaien, zijn wij als ondernemers meer van die niet-lullen-maar-poetsen-types.' En zo belden Straat en zijn vrienden wat rond met als doel om de vluchtelingen allemaal van aparte tenten te voorzien.
Als je foto's van de situatie daar ziet, dan schaam je je toch kapot?
Ondernemer Willem Straat uit Stad

Eerste tenten deze week naar Ter Apel

'En dat is gelukt', zegt de Stadjer opgetogen. Hij erkent dat hij benieuwd was of de crowdfundingsactie zou aanslaan, maar zag vervolgens dat de donaties werkelijk van alle kanten binnenkwamen. 'Dus kunnen we nog wel een tijdje doorgaan met het leveren van tenten. De eerste serie tenten is besteld en die willen we deze week gaan leveren.'
Het is de bedoeling dat de tenten worden weggegeven aan de vluchtelingen, die - wanneer ze ergens onderdak hebben gevonden - de tenten vervolgens weer doorgeven aan vluchtelingen die in dezelfde situatie zijn terechtgekomen. 'Die boodschap geven we in meerdere talen mee, zodat vluchtelingen weten wat de bedoeling is', legt Straat uit.

'Zou niet in Nederland mogen gebeuren'

Hij moet er niet aan denken dat hij met zijn twee kinderen in een soortgelijke situatie zou belanden. 'Als je foto's van de situatie daar ziet, dan schaam je je toch kapot? Er waren al langer signalen dat dit zou gaan gebeuren. Zoiets zou niet in Nederland mogen gebeuren', benadrukt de ondernemer nog maar eens.
Wie ook een bijdrage wil leveren aan de crowdfundingsactie Tentjes voor Ter Apel, kan hier terecht.
Azc Ter Apel barst uit zijn voegen: 'Ik verlang solidariteit'